Kultura

Medijana otvara vrata za posetioce pre zvaničnog otvaranja

Arheološko nalazište Medijana koje je godinama unazad zatvoreno za posetioce, otvoriće vrata turistima do kraja godine, najavljuju nadležni. Objašnjavaju da su se na ovaj korak odlučili iz razloga što su turisti koji dolaze u Niš uskraćeni za posetu ovom važnom lokalitetu iako će, kako kažu, zvanično otvaranje uz prisustvo velikog broja domaćih i stranih zvanica, biti organizovano na proleće.

„Medijana će za javnost biti otvorena do kraja godine iako najveći broj posetilaca očekujemo na proleće. Dakle nastavićemo sa radovima na Medijani, ali će biti ovorena za javnost i toku zimskih meseci“, kazala je Andriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za oblast kulture i turizma.

Većnica očekuje da građani budu zadovoljni onim što je urađeno i na šta su čekali godinama, jer su kako kaže i Grad i resorno ministarstvo uložili značajna sredstva u uređenje ovog važnog lokaliteta.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski pojašnjava da će Medijana do kraja godine biti otvorena za posetioce, ali da se zvanično otvaranje uz ceremoniju svečanog otvaranja i brojne kako domaće tako i strane zvanice očekuje na proleće.

„Da ne bi bilo zabune posebno ne dezinformacija, mi ćemo Medijanu do kraja godine otvoriti za posetioce da ne bismo svakoga ko dođe u Niš uskraćivali za obilazak, ali zvanično njeno otvaranje će biti na proleće. Planiramo da pripredimo veliku i važnu svečanost s obzirom da to da nije u funkciji više od deset godina, gde očekujemo veliki broj zvanica iz zemlje i regiona, pa da ne ispadne da smo pustili turiste pre zvaničnog otvaranja, iako će faktički tako i biti“, kaže Sotirovski.

Podsetimo, kapije Medijane zatvore su od jeseni 2017. godine, a rok njenog otvaranja se produžavao više puta, te su Nišlije konstatovale da su je Rimljano izgradili za kraće vreme nego što ga aktuelna vlast rekonstruiše. Tim povodom grupa anonimnih aktivista u gradu poznatija kao Urbana gerila upisala je nalazište u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji za najdužu nedostupnost nalazištu za turiste.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Portugal. the Man
Za 3 minuta

What, Me Worry

Portugal. the Man
Doves
Za 5 minuta

Prisoners

Doves
Maitre Gims
Za 10 minuta

Est-Ce Que Tu M'aimes

Maitre Gims
Maxi Priest
Za 14 minuta

Close to You

Maxi Priest
Ultravox
Za 18 minuta

Dancing With Tears in My Eyes

Ultravox

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend