Kultura

Medijana se definitivno otvara ove godine i nikada se više neće zatvarati, obećavaju iz Grada

Radovi na rekonstrukciji arheološkog parka "Medijana", koji je već godinama unazad zatvoren za posetioce, ušli su u završnu fazu, kaže Andrijana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam. Prema njenim rečima okončanje radova se očekuje na proleće, a javnost će o ponovnom otvaranju nalazišta biti blagovremeno obaveštena.

„Medijana je dobila izmenu građevinske dozvole za izgranju šetnih staza i krova. Dakle, onaj završetak koji je pre više godina započet. Mislim da je već i raspisan tender za izvođača radova na tom zadnjem delu“, objašnjava Andrijana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za oblasti kulture i turizma.

Naglašava da je sama procedura jako duga, jer je reč o rekonstrukciji arheološkog nalazišta od izuzetnog značaja, te dozvole zavise i od resornog ministarstva, a ne samo od Grada. „Što je do Grada, Grad je uradio i gradska preduzeća i JKP „Naisus“ i JKP“Mediana“ su učestvovali u tome da ono izgleda kako izgleda sada, ali završtek projekta se očekuje na proleće“, kaže Anastasov.

Dodala je da ne može da precizira tačan datum, ali je uveravala novinare da su radovi u finalnoj fazi, te da nećemo još dugo čekati na ponovno otvaranje nalazišta.

„Završetak radova se očekuje na proleće. Ne mogu da litiram sa datumima. Javnost će o otvaranju biti blagovremeno obaveštena i od tog trenutka nikada  više neće biti zatvorena. Sve što se u nastavku bude realizovalo što se tiče projekata, radiće se  pod budnim okom javnosti i građana dok je otvorena“, obećava resorno zadužena većnica.

Ona je takođe kazala i  da su budžetom Narodnog muzeja opredeljena sredstva za zapošljavanje novih ljudi na Medijani.

Podsetimo,  kapije „Medijane“ zatvore su već nekolikoi godina, a rok njenog otvaranje se iznova produžava. Na Salonu urbanizma, organizovanom krajem prošle godine, predstavljen  je i projekat uređenja arheološkog nazališta “Medijana”. Tom prilikom je  Miroljub Stanković, tadašnji direktor Zavoda za urbanizam najavio završetak radova i otvaranje na proleće. što s enije desilo.

Rok je potom nekoliko puta produžavan samo da bi bio iznova probijen, revoltirani građani su konstatovali da su ga sami Rimljani izgradili za kraće vreme nego što ga aktelna vlast rekonstriše.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Detour
Za 2 minuta

Plesem Sama

Detour
Sandra
Za 6 minuta

Maria Magdalena

Sandra
Virgins
Za 10 minuta

Rich Girls

Virgins
Sam Smith
Za 13 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith
James
Za 16 minuta

Getting Away With it All Messed Up

James

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend