Kultura

,,Miris života unazad” pobednička predstava na festivalu “Kulisa”

miris zivota unazad
Foto: SKC Niš
Za najbolju predstavu na ovogodišnjem festivalu "Kulisa", proglašena je predstava iz niškog Studentskog kulturnog centra ,,Miris života unazad". Šesti festival amaterskih pozorišta SKC-a „Kulisa”, ove godine je po prvi put realizovan u onlajn izdanju, a trajao je od 18. do 21. marta, pod sloganom „Zagrli me”. Predstave su bile emitovane svakog dana festivala na YouTube kanalu SKC-a.

Stručni i žiri učesnika za najbolju predstavu festivala amaterskog pozorišta proglasili su „Miris života unazad”. Studentski kulturni centar Kragujevac u čijoj je organizaciji festival “Kulisa”, saopštio je ko su pobednici ovogodišnjeg festivala, nakon završne tribine “Zakulisnim razgovorima”.

Takmičarski deo festivala činiilo je šest predstava koje je u repertoar prošlogodišnjeg izdanja uvrstio selektor, Dragan Jakovljević, reditelj Knjaževsko-srpskog teatra, a koje zbog otkazivanja festivala, publika nije imala priliku da pogleda.

Stručni žiri u sastavu: Dragana Dabović – pozorišna, filmska i televizijska glumica, Marko Marković pozorišni glumac i Stefan Pavlović umetnički rukovodilac Krik teatra doneo je odluku da je predstava ,,Miris života unazad” najbolja predstava u celini.

,, Filmska preciznost i snažan emotivni utisak. Empatija kroz emociju i utisak koji ostaje u publici, rezultat su odlične igre i vrlo pametnih dramaturških rešenja. Sve ovo ovu predstavu čini ozbiljnim teatarskim činom”, obrazložili su svoju odluku iz žirija.

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini je otišla predstavi pod  nazivom ,,Policajci” , iz Gradskog pozorišta Bečej.

,,Ozbiljan pristup i vešto rediteljsko vođenje izdvajaju odličnu kolektivnu igru, majstorstvo u pokretu i partnerskoj igri. Timski duh dokazuje kolektivni čin jednog ozbiljnog mladog ansambla”, kažu iz žirija.

Treća nagrada je izostavljena uz obrazloženje da su se prve dve ozbiljno izdvojile.

,,Žiri smatra da su se prvonagrađene predstave izdvojile i ozbiljno skrenule pažnju na sebe svojim kvalitetom i velikim umećem, te da u tom smislu, određivanje nijansi koja je treća predstava, ne bi bilo pravično i fer, a ni logično, jer su lestvice koje su laureati postavili zaista visoko.”

Nagrada za najbolju režiju otišla je Igoru Pavloviću za predstavu “Policajci”.

Nagrada za najbolju ulogu otišla je Jovani Đorđević,, za ulogu Madam Roze u predstavi “Miris života unazad” .

,,Emocija bez dokazivanja, sve vreme sjajnim, gotovo filmskim momentima, izdvaja rolu koja ostavlja snažan i bolan utisak”, navode.

Nagrada za najbolju ulogu dobio je Nemanja Nikolovski, za ulogu Moma u predstavi “Miris života unazad”.

,,Trpeći sve vreme i vešto trčeći kroz situacije, partnerski, emotivno, sve vreme izazivajući empatiju koja poslednjom scenom, slobodno možemo reći filmski jednostavno, a jako izdvaja ozbiljnu rolu”, kažu iz žirija.

Specijalna nagrada za glumu otiška je Ani Karapandžić , za ulogu doktorke Rens u predstavi “Šta je sobar video”.

Specijalnom nagradom  za scenski pokret imenovani su iz  ansambla predstave Policajci, dok je specijalnu nagradu za kostim primila Radmila Mihajlović i Ljiljana Marinović, iz predstave “Šta je sobar video”.

Žiri učesnika činili su: Gordana Adamov, Radivoje Đurđević, Mladen Jurišić, Petar Ščepihin, Đorđe Nakić i Branislav Aleksić. Takođe su proglasili  najbolju predstavu u celini “Miris života unazad”, iz Akademskog pozorišta SKC Niš.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 53 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 45 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend