Kultura

“Mozaik” čuva kulturu i tradiciju našeg kraja

Foto: Mozaik
Drugi festival folklora "Među freskama” održaće se u porti crkve Sv. Nikole u Humu, 15. i 16. jula. Celovečernji koncert prvog dana prirediće ansambl "Mozaik" koji čuva tradiciju srpskog naroda i predstavlja je na humanitarnim koncertima i u zemlji i u inostranstvu. Ove godine uz festival prvi put biće organizovani i Dani humske gibanice.

Folklor je jedno od najvećih blaga svake nacije. Srbija može da se pohvali jednim od najlepših folkolra na svetu. Najveći čuvari naše tradicije su folklorni ansambli. Jedan od njih je i Ansambl narodnih igara i pesama ,”Mozaik” iz Niša koji broji oko 170 članova koji su podeljeni u 6 grupa.

Ansambl postoji već 7 godina, ponose se učestvovanjem na mnogim festivalim folklora, kao i nastupima mnogobrojnim nastupima.Koliko je srce Mozaika govori činjenica da imaju veliki broj humanitarnih koncerta, akcija za prikupljanje novčanih sredstava, donacije koje su poslate u socijalne ili zdravstvene ustanove.

Moglo bi se reći da su najponosniji na to što su 2019. godine predstavljali kulturu i tradiciju Srbije na velikoj turneji Španijom, gde su najlepšim osmehom osvajali srca i prenosili toplinu Srba. Slično tome ove godine će predstaviti svoju državu i grad na Međunarodnom festivalu folklora u Makedoniji, na Ohridu.

Od kako postoji ovaj ansambl njihovi rukovodioci su stalno na seminarima na kojima uče nove spletove i ta znanja prenose svojim članovima, shodno tome već 7 godina organizuju seminare folklora na kojima edukuju svoje kolege o igrama i pesmama iz raznih delova Srbije.

Svoje dosadašnje iskustvo na festivalima koje su posetili iskoristili su i organizovali, prošle godine po prvi put, festival folklora ,”Među freskama” u porti crkve Sv. Nikole u Humu, kraj Niša. Ove godine uz festival prvi put biće organizovani i Dani humske gibanice.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 7 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 4 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za -0 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 56 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend