Kultura

Na 9. “Nifestu” berze stripa, radionice, izložbe, tribine, humanitarna žurka

Međunarodni festival stripa "Nifest" održaće se od četvrtka 26. do nedelje 29. maja. Ljubitelje devete umetnosti očekuje bogat program: berza stripa, tribine, izložbe, radionice, kao i humanitarna rok žurka. Ulaz je slobodan a otvaranje je zakazano za 19 sati u Niškom kulturnom centru.

Ljubitelje stripa očekuje raznovrstan umetnički program, a Srđan Savić, direktor Niškog kulturnog centra kaže da će posetioci festivala imati prilike da obogate kolekciju stripova na berzi i pronađu po koji redak primerak, čuju nešto više o svojim omiljenim junacima, ali isto tako se i sami oprobaju u crtanju.

“Imaćemo i stripske radionice koje će izazvati posebnu pažnju ljubitelja ove umetnosti. Jednu od radionica namenjenu srednjoškolcima održaće će Marčelo Manđantini italijasnki strip crtač i pedagog u Prvoj niškoj Gimnazijii “Stevan Sremac”, dok će drugu radionicu u Niškom kulturnom centru održati Vladimir Vesović, stripski autor i predavač”, objašnjava Savić.

Sagovornik ističe da je festival važan za popularizaciju devete umetnosti, ali i domaću stripsku školu koja je kako kaže jedna od najcenjenih u svetu.

“Festival je s jedne strane populistički, može da privuče najrazličitije ljubitelje stripa ili umetnosti, sa druge strane on ima edukativnu notu, to pokazuju radionice koje radimo i ima jednu elitističku dimenziju gde se vode ozbiljne diskusije o najznačajnijim fenomenima u oblasti stripa”, kaže direktor NKC-a.

Među gostima “Nifesta” su ugledni stripski autori i poslenici kao što su Marčelo Manđantini, Branislav Kerac, Vladimir Vesović, Sabahudin Muranović Muran, Zoran Stefanović, Darko Grkinić, Svetozar Anđel, Dušan Mladenović, Dragan Tomović, Goran Milutinović, Igor Krstić i drugi.

Program festivala možete videti na sajtu Niškog kulturnog centra.

Podsetimo, Međunarodni festival stripa “Nifest” organizuju Niški kulturni centar i Udruženje ljubitelja stripa “Branko Plavšić”, deveti put za redom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 32 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 35 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 43 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 47 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend