Kultura

Na 92. godišnjicu radio drame u Srbiji, premijera ,,Radan planine”

U sredu 24. marta na na Dan Radio drame u Srbiji sa početkom u 20 sati biće premijerno izvedena radio drama ,,Radan Planina". Premijera će se odvijati paralelno na You tube kanalu Niškog kulturnog centra i fejsbuk stranici Original Fast radija sa kosim džepovima.

,,Radan planina je spoj dva značajna niška umetnika, dramskog pisca Radmila Pejića i Dušana Mitića Cara, legende umetničke fotografije i hroničara te iste Radan planine”, kažu u Kulturnom centru. Dodaju da su želeli da naprave audio-vizuelni dramski performans, kao svojevrsni spoj umetnosti i fotografije.

„Uloga“ svatova u ovom dramskom ostvarenju  pripala je piscima i umetnicima, učesnicima 18. Književne kolonije Sićevo, na izletu u Đavolju varoš, 13. septembra 2008. godine , kada su i nastale fotografije. Među učesnicima kolonije, organizatorima iz NKC-a i slučajnim namernicima tog dana, iz inostranstva, Srbije i Niša nalaze se: Aron Gaal, Marijus Kelaru, Maja Dagalčeva, Miljurko Vukadinović, Saša Stojanović, Vladimir Kecmanović, Dejan Stojiljković, Snežana Spasić, Ivanka Kosanić, Minja Ilijeva, Stevan Bošnjak, Zoran Pešić Sigma, Goran Stanković, Denko Rangelov, Nenad Tančić, Dragan Stojadinović, navodi se u saopštenju.

Režiju potpisuju Maja Mitić i Aleksandar Mihailović, koji i glume u drami.  Narator je Nenad Tančić, dok je vizuelni performans sklopio Branislav Bane Ilić. Audio maestro je Filip Tančić.  Drama je nastala u saradnji Niškog kulturnog centra i Original Fast radija sa kosim džepovima.

Premijera će se uporedo odvijati na dva kanala. Ljubitelji radio drame premijeru mogu da prate na You tube kanalu Niškog kulturnog centra ili na fejsbuk stranici radija.

Radio drama je oblik audio priče koja se prenosi putem radio talasa. Zbog nedostatka vizuelne komponente, radio drama se oslanja na dijalog, muziku i zvučne efekte kako bi pomogla slušaocu da stekne što bolji utisak o priči.

Radio drama se u radiodifuznom sistemu Srbije emituje još od 24. marta 1929. godine, kada je na Radio Beogradu izvođena dramatizacija narodne pesme „Đakon Stefan i dva anđela“. Dramatizaciju su prilagodili prof. dr Vinko Vitezica i dr Gustav Braun tadašnji urednici literarnih emisija, dok su uloge tumačili prvaci Narodnog pozorišta iz Beograda Jovan-Đedo Antonijević, Dobrica Milutinović, Dara Milošević, Sara Todorović i Radomir-Raša Plaović.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend