Kultura

Najavljena izgradnja male scene niškog teatra

Narodna skupština usvojila je Zakon kojim se potvrđuje zajam za modernizaciju ustanova kulture, u vrednosti od 20 miliona evra. Ovim zajmom država će finasirati nekoliko projekata rekonstrukcije ustanova kulture, među kojima je i Narodno pozorište u Nišu. Prema najavama niški teatar će dobiti malu scenu.

,,Izgradnja male scene znači dodatni prostor za Narodno pozorište Niš. Samim tim omogućava da neke nove  vrste umetničkog izražavanja i neki novi umetnici dobiju priliku da se pojave na sceni”, kazao je direktor pozorišta Spasoje Ž. Milovanović.

Mala scena je prema ranijim planovima trebalo da se izgradi  iza zgrade pozorišta. Tj. prema planovima postojeća zgrada je trebalo  da bude ,,produžena” ka parkingu, a imala bi i veliki stakleni zid preko kog bi publika mogla da vidi šta se unutra dešava. Predviđeno je da ima 200 kvadratnih metara.

Planirano je da prostor za male fome raspolaže sa oko stotinu mesta za gledaoce. ,,Zapravo je predviđeno tačno 130 mesta za gledaoce, ali ćemo videti hoće li ih biti toliko. Sve zavisi od toga kako će se situacija odvijati”, objašnjava Milovanović.

Podsetimo dogradnja Narodnog pozorišta najavljena je pre 3 godine. Troškovi su tada procenjeni na 44 miliona dinara, a prema najavama troškove je trebalo da podele Grad i država. Početak radova bio je predviđen za 2018. ali se to nije dogodilo, kao ni godinu dana kasnije,  nakon nove najave. Za sada nije poznato kada će započeti izgradnja male scene. Hoće li se ovoga puta to zaista i dogoditi ostaje da se vidi.

Projektom su sem Narodnog pozorišta u Nišu, obuhvaćeni i brojni muzeji , galerija i druge ustanove kulture. U planu su radovi na odnovi i održavanju enterijera Narodnog pozorišta u Beoradu,  Muzeja Jugoslavije u Beogradu, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“.

Najavljena je izgradnja Galerije umetnosti na Kosančićevom vencu u Beogradu. Zatim obnova i pretvaranje stare železničke stanice u muzej, obnova ranije ložionice stare železničke stanice u Beogradu i digitalizacija 11 centara kulture u celoj Srbiji, sapštili su iz Vlade. Na jugu je pored Pozorišta u Nišu, u planu uređenje višefunkcionalnog kulturnog centra  u Pirotu, kao i rekonstrukcija  Doma vojske u ovom gradu.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Rabbitt
Za 2 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Mick Jagger
Za 5 minuta

Hard Woman

Mick Jagger
Elton John
Za 10 minuta

Nikita

Elton John
Julio Iglesias
Za 14 minuta

Nostalgie

Julio Iglesias
Nina Simone
Za 18 minuta

Sinnerman

Nina Simone

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend