Kultura

Narodna biblioteka u Nišu obeležava 142 godine od osnivanja

Narodna biblioteka Stevan Sremac u Nišu obeležila je 142 godine od osnivanja. Niška biblioteka jedna je od najstarijih kulturnih ustanova u Gradu i prva javna biblioteka u Južnoj Srbiji. Grupa profesora je u okviru Gimnazije, 1879. godine, osnovala biblioteku i čitaonicu za potrebe građana, te se ova godina smatra godinom osnivanja niške Narodne biblioteke.

Za ovaj dan planirana je svečana akademija, kažu u Narodnoj biblioteci, kao i podela plaketa i uručivanje počasnih članskih karata. Najavljene su i izložbe “Biblioteka kroz vreme” i “Razglednice starog Niša”. Rečeno je da će učestvovati i vokalna grupa “Constantine”, kao i glumac niškog Narodnog pozorišta Aleksandar Krstić.

Narodna biblioteka u Nišu mnogo puta je seljena, uništavana i obnavljana, ali je uvek uspevala da se nekako održi.  Kako su naveli na sajtu Narodne biblioteke, za njen dalji život bili su značajni niški vladika Jeronim Jovanović i pisac Stevan Sremac.

Jeronim Jovanović je 13. maja 1894. godine, testamentom  zaveštao svoju kuću s dvorištem, novac i bogatu ličnu biblioteku za osnivanje Javne biblioteke. Ona je posle sudskog procesa svečano otvorena 19. septembra 1904. godine. Biblioteka je 1906. godine dobila još jednu značajnu donaciju. Nakon iznenadne smrti Stevana Sremca, njegov brat, Jovan Sremac, poklonio je celokupnu piščevu ličnu biblioteku Narodnoj biblioteci.

U Prvom svetskom ratu, bugarski okupator odneo je u Sofiju preko 11 000 dragocenih knjiga i bibliotečki inventar. Posle rata, neznatan invetar je vraćen. U Drugom svetskom ratu nemački okupator spalilio je oko 5 000 odabranih naslova. Vliki broj ostalih knjiga se tokom okupacije izgubio. Nakon oslobođenja, obnovljeni fondovi stradali su u velikoj poplavi, 23. juna 1948. godine. Narodna biblioteka je 1959. godine pronašla svoje mesto u zgradi nekadašnje Opštinske uprave, u ulici Borivoja Gojkovića.

Danas je Narodna biblioteka “Stevan Sremac” savremena institucija koja raspolaže fondom od preko 250 000 monografskih i preko 950 naslova serijskih publikacija, bogatom zavičajnom zbirkom, kao i Kabinetom grafike, jedinom kolekcijom štampane umetnosti u narodnim bibliotekama u Srbiji, sa više od 300 originalnih grafičkih otisaka.

Na početku novog milenujuma, glavni zadatak Biblioteke je uspešno prilagođavanje novim tehnološkim dostigućima kako bi zadovoljila potrebe modernog korisnika informatičkog doba.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Beth Hart & Joe Bonamassa
Za 1 minut

Why Don't You Do Right (Lil Green)

Beth Hart & Joe Bonamassa
Connie Evingson
Za 6 minuta

Nature Boy

Connie Evingson
Sheryl Crow
Za 10 minuta

A Change

Sheryl Crow
Paul Weller
Za 14 minuta

Wild Wood

Paul Weller
Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky
Za 17 minuta

Queen of Hearts

Hillbilly Moon Explosion Featuring Mark Sparky

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend