Kultura

Niš dobija uličnu galeriju namenjenu alternativnim umetnicima

Foto: Lokalna fondacija Niš
Niš će od utorka biti bogatiji za još jedan umetnički prostor. Ulična galerija Mezanin biće otvorena u Balkanskoj ulici, a zamišljena je kao izložbeni prostor namenjen alternativni umetnicima. Svečano otvaranje je u 19h.

U želji da lokalnim umetnicima koji kroz svoja dela skreću pažnju na važna društvena pitanja, pruži prostor za predstavljanje i promociju istih neformalna grupa Čaj odličan,  došla je na ideju da napravi uličnu galeriju u našem gradu.

“U nedostatku galerijskog prostora koji promoviše bitne pravce kulture kao što su ilustracija, strip, kolaž, foto i video umetnost, oformili smo uličnu galeriju Mezanin koja pored promocije navedenih medija ima za cilj i poboljšanje životnog prostora u Balkanskoj ulici koju vidimo kao reprezenta kulturnog života u gradskom okruženju“ poručuju iz grupe Čaj odličan.

Oni ističu da će na ovaj način alternativni umetnici dobiti svoj prostor, ali će isto tako ulična galerija koja je nedostala našem gradu, obogatiti kulturan život Nišlija i skrenuti pažnju na nove pravce u umetnosti.

Nišlije će na otvaranju ulične galerije Mezanin imati prilike da pogledaju izložbu koja prikazuje dve decenije rada neformalne grupe “Čaj odličan”, a koja je i upriličena povodom jubileja.

Gosti na otvaranju su Goran Živković, niški pisac i pesnik,  koji će publici predstaviti svoj novi projekat ‘Radio/bluz/mašina’, Bokerini i Zorić&Sojer (O.k.o.t.).

Neformalna grupa Čaj odličan postoji dvadeset godina i bavi se ilustracijom i stripom, sa fokusom na alternativni smer izražavanja. Projekat otvaranja ulične galerije sprovodi se uz podršku Lokalne fondacije Niš i kluba Fidbek.

Otvaranje ulične galerije Mezanin jedan je od sedam projekata koji je Lokalna fondacija Niš podržala na prvom konkursu i 2021. godini.

Trenutno je u toku selekcija projekata koji će biti podržani na drugom konkursu, a rezultati će biti objavljeni na sajtu fondacije u petak 15. oktobra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Joe Mcbride
Za 1 minut

Sunny

Joe Mcbride
Smokey Robinson
Za 5 minuta

Baby Thet's Backatcha

Smokey Robinson
Kaleo
Za 9 minuta

Hey Gringo

Kaleo
Zella Day
Za 13 minuta

Girls

Zella Day
Dan Croll
Za 16 minuta

On Top

Dan Croll

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend