Kultura

Niš domaćin 54. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Foto. Pixabay
Pozorište lutaka će u periodu od 4. do 7. decembra biti domaćin 54. susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije. Tokom četiri festivalska dana u okviru takmičarskog programa pozorišta iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Kragujevca i Niša izvešće osam predstava. Besplatne karte za festival se mogu preuzeti na blagajni Pozorišta lutaka.

Najstariji nacionalni lukarski festival ove godine će okupiti oko 150 učesnika i gostiju iz zemlje i regiona.

„Počev od 1962. godine, u početku svake druge, potom svake godine, Susreti okupljaju sva profesionalna lutkarska pozorišta naše zemlje i održavaju se u jednom od šest gradova koji ima profesionalnu lutkarsku scenu. Svih tih godina ovaj festival predstavlja podsticaj savremenog domaćeg lutkarskog stvaralaštva i ističe važnost lutkarstva u pozorišnoj umetnosti, kulturi, obrazovanju i vaspitanju“, navode organizatori.

Tokom četiri festivalska dana u okviru takmičarskog programa pozorišta iz Subotice, Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, Kragujevca i Niša izvešće osam predstava. Predstave se izvode na sceni Narodnog pozorišta. Ulaz je slobodan, a karte se mogu preuzeti na biletarnici Pozorišta lutaka od 10 do 19č. radnim danom, subotom i nedlejom od 9 do 12č.

Prateći program obuhavata izložbe, radionice i promocije i okrugle stolove koji će biti irganozovani nakon svake predstave. Razgovori o predstavama su otvoreni za javnost, a vodiće ih dramatrurškinja i dramska spisateljica Branislava Ilić. Poslednje festivalske večeri, nakon dodele nagrada, niški lutkari će u čast nagrađenih izvesti predstavu „Pop Ćira i pop Spira“.

Stručni žiri čine Blagovesta Vasileva, scenograf za lutkarsko pozorište, Magdalena Lupi Alvir, dramaturškinja, direktorka Gradskog kazališta lutaka Rijeka i Spasoje Ž. Milovanović, dramaturg, dramski pisac, reditelj, pozorišni kritičar i teatrolog, direktor Narodnog Pozorišta Niš. Dečiji žire čine polaznici Studija glume „Teatar“, Mila Ilić, Ognjen Jovanović i Maša Tatić.

Festival se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Grada Niša, u saradnji sa UNIMA centrom Srbije i Narodnim pozorištem Niš.

Program festivala

Svečano otvaranje festivala zakazano je za ponedeljak 5. decembar u 12 č. nakon čega sledi predstava novosadskog Pozorišta mladih „Ksenija i lovac“. Istog dana od 14č. biće otvorena  izložba „Simfonija svitaca“ organizovana u čast Zorana Lozančića, Nenada Živadinovića i Velimira Kostova.

Drugog dana festivala u utorak 5. decembra na programu je predstava „Per Gint u kraljevstvu trolova“ Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda. Predstava počinje u 10č.  Dva sata kasnije u Dečjoj biblioteci biće organizovana radionica za najmlađe „Lutkarski kolaži“.

Pozorište lutaka „Pinokio“ Beograd predstaviće se predstavom „Malčić Palčić“ u 13č.,  dok će drugog festivalskog dana nastupiti i niški lutkari koji će izvesti „Nedostajenje“. U sredu 6. decembra od 12č. na programu je predstava Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca „Grad svetlosti“. Dok će u toku večeri od 18č. biti izvedena predstava  Dečjeg pozorišta iz Subotice na mađarskom jeziku „Lidércek a szekrényben“ / „Strašila iz ormana“ .

U okviru pratećeg programa trećeg festivalskog dana biće organizovana promocija publikacije Pozorišta lutaka Niš „Godišnjak 2018 – 2023“, autora Slobodana Krstića od 16:30č.

Četvrtak, 7. decembar rezervisan je za predstave  „Pradevojčica“ Lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina koja je na programu od 10 č., i „Zlatna ribica“ Dečjeg pozorišta iz Subotice od 15:30č. Publika če poslednje festivalske večeri od 19:30 saznati ko su ovogodišnji dobitnici nagrada, a potom će u njihovu čast domačini izvesti predstava „Pop Ćira i pop Spira“.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Nothing But Thieves
Za 1 minut

Welcome to the Dcc

Nothing But Thieves
Imany
Za 3 minuta

Wonderful Life

Imany
Alesha Dixon
Za 8 minuta

Boy Does Nothing

Alesha Dixon
Buggles
Za 11 minut

Video Killed the Radio Star

Buggles
Boy George And Culture Club
Za 14 minuta

Bow Down Mister (a Small Portion 2B Polite Mix)

Boy George And Culture Club

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend