Kultura

Niška premijera dokumentarnog filma „Žurnal o Želimiru Žilniku“ u NKC-u

Foto: NKC
Dokumentarni film "Žurnal o Želimiru Žilniku" biće prikazan u ponedeljak 30. maja od 20 sati u Maloj sali Niškog kulturnog centra. Ovo ostvarenje predstavlja svojevrsno putovanje kroz poluvekovnu filmografiju reditelja Ž. Žilnika, ali i putovanje kroz istoriju Jugoslavije.

Dokumentarac o Želimiru Žilniku – filmskom scenaristi i reditelju iz Niša rođenom u nacističkom logoru Crveni krst, režirao je Janko Baljak koji će se biti gost niške premijere.

„Road movie dokumentarac kroz poluvekovnu filmografiju Želimira Žilnika. Ali i putovanje kroz istoriju Jugoslavije, zemlje koje više nema. Specifičnim stilom dokudrame, koji je godinama gradio, Žilnik je snimajući niskobudžetne filmove decenijama uspeo da ostane angažovan i hrabar, ali iznad svega slobodan „, navode organizatori u pozivu

„Žurnal  Želimiru Žilniku“ koji će niška publika imati priliku da pogleda dobio je nagrada za najbolji dokumentarni film preko 50 minuta na 69. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Ulaz na projekciju je slobodan.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Send this to a friend