Kultura

Niški folkloraši osvojili brojna priznanja na Festivalu zlatnih ansambala Srbije

Foto: AFA ORO
Na XIII Festivalu zlatnih ansambala Srbije u Novom Sadu Nišlije su osvojile niz značajnih priznanja. Sandra Ivanović i Aleksandar Mladenović, članovi AFA "ORO" osvojili su zlatne medalje u nadigravanju kola, dok su priznanja u oblasti koreografskih minijatura tradicionalnog plesa pripale Nataliji Stojković i Marku Živiću.

Fokloraši Sandra Ivanović i Aleksandar Mladenović osvojili su zlatne medalje u nadigravanju za “Zlatno kolce” u muškoj i ženskoj kategoriji,  organizovanog  okviru Festivala.

Inavovićeva nam je u razgovoru oktrila da je folkor zavolela i zaigrala od malena, te je svako priznanje  za nju ne samo potvrda već i podstrek za dalji rad i usavršavanje.

Zlatni folkloraš,  Aleksandar nije krio radost zbog nagrade. “Punog srca i sa ogromnom dozom sreće sam se vratio kući znajući da neko ceni i poštuje to što si godinama gradio sebe. Nagradu nisam očekivao jer je bila jaka konkurencija, sa dosta kvalitetnih igrača, ali svakako da je zbog toga jos draže što je stručni žiri video u tebi ono što te izdvaja”, ističe s ponosom .

Ovo nisu jedine nagrade za niški ansambl. Laureat drugog stepena je Natalija Stojković. Ovo laskavo priznanje dobila je za koreografsku minijaturu “Otac”, koju je odigrala sa kolegom Vladicom Janoševićem.

“Važno priznanje za još važnije emocije koje su stale u tih 3 minuta. Ovo je posvećeno delo i baš kao takvo, sada nagrađeno, ima veći značaj za mene”, ističe Natalija i dodaje da je Vladica podržao njenu umetničku vitiju i pružio joj veliku podršku.

Još jedan član ansamba Marko Živić dobio je priznanje u vidu  diplome za dinamičko korišćenje prostora za koreografsku minijaturu “Po igri se prepoznajemo”.

On ističe da nagradu nije očekivao, ali priznanje daje vetar u leđa da nastavi da da se usavršavai dodaje da ovaj uspeh ne bi mogao da ostvari bez saigrača: Anđelije Đorđević, Sandre Ivanović i Aleksandra Mladenovića.

AFA”ORO” dobio je diplomu za doprinos negovanju srpskog kola kao nematerijalnog nasleđa Srbije.

Podsetimo Festival zlatnih ansambala Srbije održana je za vikend u Novom Sadu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend