Kultura

Nišville organizovao koncert za najmlađe pacijente UKC-a

foto: UKC Niš
U sklopu ovogodišnjeg Nišville jazz festivala, učesnici iz Holandije su priredili koncert i za najmlađe pacijente koji se leče u Kliničkom centru u Nišu.

Holandski umetnici, članovi “Zid teatra” iz Amsterdama ulepšali su jedno popodne najmlađim pacijentima Univerzitetskog kliničkog centra Niš, izvođenjem dela svoje predstave „Naša odiseja“. Ovo je prvi put da se na ovakav način festival Nišvil približava pacijentima Univerzitetskog kliničkog centra. Događaj je ujedno bio i najava ovogodišnjeg festivala koji počinje 6. avgusta.

Sa željom da im ulepšaju jedno popodne na lečenju, umetnici su zabavljali mališane koji su ih posmatrali sa prozora bolnice. U tome su i uspeli što je dokazao dečiji aplauz i osmesi. Iako ne govore istim jezikom, umetnost i pozitivna energija srušile su tu barijeru.

“Mi možemo da napravimo najlepšu umetnost i najlepše stvari ali ako to ne dođe do svih ljudi, to ništa ne znači. Imajmo na umu da „umetnost leči“ i ako ovo naše današnje izvođenje može bar malo da doprinese ozdravljenju ove dece, mi smo najsrećniji i misija je ostvarena“, rekla je Karolina Spajić direktorka holandskog Zid teatra.

Inicijatori su bili umetnici iz Holandije koji su želeli da imaju nastup kojim bi decu vratili barem na kratko u normalan život.

“Tokom održavanja Nišvila svaku priliku koristimo da uradimo nešto humano. Ova akcija se nametnula sama po sebi u razgovoru sa umetnicima iz Holandije koji su izrazili želju za nekim baš ovakvim nastupom. Suština je da ukažemo na potrebu da tu decu uključimo u normalan društveni život, a kultura i umetnost su nešto što će ih svakako najbolje lečiti u budućnosti“, izjavio je direktor ovog festivala Ivan Blagojević.

Zahvalni su i  predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra.

Hvala festivalu i gospodinu Blagojeviću što je na ovakav način pokazao da neguje ljubav prema deci koja nam je svima urođena. Osmesi dece čije zdravstveno stanje dozvoljava da budu ispred klinike, ali i one dece koja sa prozora bolesničkih soba posmatraju i uživaju u predstavi, najveća su nagrada za svakog od nas. Verujem da ovaj aplauz i umetnicima mnogo znači“, saopštio je prof.dr Zoran Perišić, direktor UKC Niš.

U ovom momentu dečije klinike UKC Niš zbrinjavaju preko 40 dece.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend