Kultura

Od elektronskog otpada do visoke umetnosti

Foto: Ingsoftware u čijem vlasništvu je delo
Mlada umetnica Danica Maksimović spaja tradiciju i savremenost, kombinujući staru tehniku mozaika i ekološki prihvatljive materijale. Zastarele kompijuterske komponente, kablovi i drugi elektronski otpad njeno su sredstvo rada, te umesto da budu obdačeni i zaboravljeni postaju sastavni deo jednog umetničkog dela.
Od Tesle je sve krenulo Foto: privatna arhiva

Danica, po vokaciji akademska slikarka kaže da je materijal pronašla u svom domu, a kako nije imao nikakvu namenu odlučila je da upotrebi na kreativan način. Tako je kako kaže naša sagovornica započela njena umetnička Odiseja.

“Pronašla u kući neke kompijuterske komponente koje su ničemu nisu služile jer su zastarele. Planirala sam da ih dam na reciklažu, ali nisu primali tako male količine, te sam odlučila da iskorisim materijal koji je bio preda mnom i od starog napravim nešto novo i istovremeno uradim nešto dobro za životnu sredinu”, kaže umetnica.

Prvo ovakvo delo napravljeno od ekološki prihvatljivih materijala posvetila je upravo Nikoli Tesli čiji lik i delo su joj poslužili za inspiraciju. Čitav postupak rada trajao je kako kaže godinu dana, ali je na kraju bila zadovoljna finanlim proizvodom, pa je odlučila da rad prikaže na društvenim mrežama.

Umetnica nam je ispričala da se korisnicima društvenim mreža dopala ekološki prihvatljiva umetnost, te je uskoro dobila i prvu porudžbinu. Delo teško 20 kilograma  sada krasi zidove jedne firme, a na njemu je prikazana istorija našeg grada.

Foto: privatna arhiva

“Na ovom  mozaiku prikazane su znamenitosti našeg grada od Tvrđave preko Ćele-kule, Spomenika na Čegru do Tri pesnice na Bubju, istorijske ličnosti koje su zaslužne za njegov razvoj i slobodu, ali i vila Naisa, po kojoj je, legenda kaže, grad dobio ime.”

Mozaik je napravljen od ekoloških materijala kao i prethodni, a sam proces rada trajao je oko 4 meseca. Umetnica objašnjava da je za podloga koristila recikliranu plastiku, a i lepak sačinjen od prirodnih materijala, a zatim sve to zalila epoksidnom smolom da bi delo dobilo “staklasti efekat”.

Danica nam je otkrila da će nastaviti seriju ekološki prihvtljive umetnosti, te da bi se na sledećem mozaiku mogao naći Novak Đoković.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 49 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 38 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend