Kultura

Od elektronskog otpada do visoke umetnosti

Foto: Ingsoftware u čijem vlasništvu je delo
Mlada umetnica Danica Maksimović spaja tradiciju i savremenost, kombinujući staru tehniku mozaika i ekološki prihvatljive materijale. Zastarele kompijuterske komponente, kablovi i drugi elektronski otpad njeno su sredstvo rada, te umesto da budu obdačeni i zaboravljeni postaju sastavni deo jednog umetničkog dela.
Od Tesle je sve krenulo Foto: privatna arhiva

Danica, po vokaciji akademska slikarka kaže da je materijal pronašla u svom domu, a kako nije imao nikakvu namenu odlučila je da upotrebi na kreativan način. Tako je kako kaže naša sagovornica započela njena umetnička Odiseja.

“Pronašla u kući neke kompijuterske komponente koje su ničemu nisu služile jer su zastarele. Planirala sam da ih dam na reciklažu, ali nisu primali tako male količine, te sam odlučila da iskorisim materijal koji je bio preda mnom i od starog napravim nešto novo i istovremeno uradim nešto dobro za životnu sredinu”, kaže umetnica.

Prvo ovakvo delo napravljeno od ekološki prihvatljivih materijala posvetila je upravo Nikoli Tesli čiji lik i delo su joj poslužili za inspiraciju. Čitav postupak rada trajao je kako kaže godinu dana, ali je na kraju bila zadovoljna finanlim proizvodom, pa je odlučila da rad prikaže na društvenim mrežama.

Umetnica nam je ispričala da se korisnicima društvenim mreža dopala ekološki prihvatljiva umetnost, te je uskoro dobila i prvu porudžbinu. Delo teško 20 kilograma  sada krasi zidove jedne firme, a na njemu je prikazana istorija našeg grada.

Foto: privatna arhiva

“Na ovom  mozaiku prikazane su znamenitosti našeg grada od Tvrđave preko Ćele-kule, Spomenika na Čegru do Tri pesnice na Bubju, istorijske ličnosti koje su zaslužne za njegov razvoj i slobodu, ali i vila Naisa, po kojoj je, legenda kaže, grad dobio ime.”

Mozaik je napravljen od ekoloških materijala kao i prethodni, a sam proces rada trajao je oko 4 meseca. Umetnica objašnjava da je za podloga koristila recikliranu plastiku, a i lepak sačinjen od prirodnih materijala, a zatim sve to zalila epoksidnom smolom da bi delo dobilo “staklasti efekat”.

Danica nam je otkrila da će nastaviti seriju ekološki prihvtljive umetnosti, te da bi se na sledećem mozaiku mogao naći Novak Đoković.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Riovolt
Za 1 minut

It Ain't Over Till It's Over

Riovolt
Dusty Springfield
Za 4 minuta

Son of a Preacher Man

Dusty Springfield
Santana (Ft. Tina Turner)
Za 7 minuta

The Game of Love

Santana (Ft. Tina Turner)
Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Za 11 minut

Money Money

Purple Disco Machine, Pink Flamingo Rhythm Revue
Zella Day
Za 14 minuta

Girls

Zella Day

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend