Kultura

Opera za najmlađe “Rastko i Vuk” otvara Festival dečjeg stvaralaštva “Tabla Fest 22“

Foto: Tabla fest
U petak 13. maja u porti Hrama Vaskrsenja Hristovog na Delijskom visu sa početkom u 12 sati održaće se Festival dečjeg stvaralaštva "Tabla Fest 22“.

Festival će početi operom za decu “Rastko i vuk“ autora Srđana Siđe Živkovića, dok će u nastavku programa biti  podeljene nagrade najuspešnijim učesnicima i njihovim mentorima na ovogodišnjem konkursu za Tabla Fest, kao i diplome i blagodarnice onima koji su pomogli organizaciji manifestacije.

Kako se navodi u saopštenju ovo će biti prvo izvođenje  opere nakon premijere  u prvoj polovini januara kada je zbog nepovoljne epidemijske situcije broj gledalaca bio ograničen.

Tema opere je odrastanje i detinjstvo Rastka Nemanjića, kao i legende koje se vezuju za njega. U libretu pisanom u stihovima Rastko Nemanjić je predstavljen kao dečak koji deo detinjstva provodi pored reke Toplice gde njegov otac Veliki župan Stefan Nemanja gradi svoju prvu zadužbinu, crkvu Svetog Nikole kod Kuršumlije koja i danas postoji.

Povezujući legendu i književnost autor libreta u priču uvodi vuka koga se svi plaše a koga mali Rastko svojom smernošću i smirenošću pripitomljava i od divlje zveri preobraća u vernog pratioca i prijatelja na oduševljenje dece, Rastkovih vršnjaka sa kojima se igra na obalama reke Toplice.

Još jedna od specifičnosti opere je i ta što se ulozi glumaca našlo  tridesetdvoje dece uzrasta od 7 do 15 godina iz Niša i Prokuplja koja su pokazala pevačko i glučko umeće.

Realizaciju festivala pomogli su Gradska Opština Palilula i biblioteka “Starac Nikanor Hilandarac“ pri Hramu Vaskrsenja Hrisovog.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 26 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 23 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 19 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 15 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend