Kultura

Ovogodišnja “Striporama” okuplja poznate strip autore iz cele Evrope

Foto: Nišvil
Međunarodni festival stripa i popularne kulture "Striporama" koji se održava tokom Nišvila, u “Zelenom strip ateljeu” u niškoj Tvrđavi, od 11. do 14. avgusta okupiće poznate strip autore i ilustratore ne samo iz regiona, već iz čitave Evrope.

Grad na Nišavi će u danima festivala biti domaćin nekih od najpoznatijih imena stripa i ilustracije iz regiona i Evrope. Prvi put u Srbiju dolazi Karlo Ambrozini, jedan od najcenjenijih italijanskih strip autora, koji je u ekipi autora serijala “Dilan Dog” još od 80-tih godina – u početku kao crtač, a onda i kao scenarista.

“Kompletan je autor serijala Napoleon i Jan Diks, urađenih za italijanskog strip giganta, kuću Sergio Bonelli Editore. 2004. Napoleon je dobio nagradu strip časopisa Fumo Di China za najbolji serijal, a Ambrozini za najboljeg autora”, navode organizatori.

Pored  Karla Ambrozinija, Nišlijama će se predstaviti i druga značajna imena iz sveta ove umetnosti: Todora Hristov, Jana Adamović, Robert Boba Solanovića, Fran Šrukan, Saša Jovanović, Igor Kordelj, Igor Krstić I Ivica Stevanović.

“Niš će biti tema ilustracija gostiju Striporame, a njihovi radovi urađeni specijalno za ovu priliku, naći će se u zvaničnom portfoliju festivala. Svake večeri festivala posetioci će moći da se druže sa gostima Striporame, dobiju crtež i posvetu u Zelenom strip ateljeu koji će biti smešten u Paviljonu u Tvrđavi”, navode organizatori.

U okviru “Striporame” biće održane  i dve izložbe posvećene stripu – “Ona se budi”, koju je priredila Jana Adamović zajedno sa Francuskim institutom, kao i “YU strip – 45 godina kasnije”, čiji je priređivač Zlatibor Stanković.

Podsetimo, fesival organizuje striparnica “Južni Darkwood”, pod pokroviteljstvom Nišvila, a organizatori najavljuju i strip berzu na kojoj će ljubitelji, ali i strastveni kolekcionari moći da pronađu retke, dragocene primerke.  Striparama se organizuje po sedmi put.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 48 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 41 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend