Film Kultura

Po tradicionalno kišovitom vremenu počeli tradicionalni Filmski susreti u Nišu

Večeras je na Letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi, simboličnim uručenjem ključeva grada predsednici ovogodišnjeg žirija, Brankici Zorić Vasović, po 57.put otpočeo Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti. Da sve bude kao i obično postaralo se i nestabilno avgustovsko vreme, pa se večerašnje planirane dve projekcije filmova "Leto kada sam naučila da letim" i "Heroji radničke klase" osim na otvorenoj Letnjoj pozornici prikazuju i u Cinneplex bioskopu. Na Letnjoj pozornici je uprkos kiši održano svečano otvaranje festivala te uručenje nagrade "Pavle Vuisić" za životno delo Slavku Štimcu.

Umetnička direktorka Festivala, proslavljena glumica Ljiljana Blagojević, najavila je da će ovogodišnji Festival publici predstaviti glumačke bravure iz nekoliko filmova koji će upravo u Nišu biti premijerno prikazani. Kako je naglasila selekcija filmova nije bila nimalo laka.

„Ono što želim da vam kažem je to da je bila izuzetno velika produkcija filmova ove godine, da smo imali lepu obavezu da odgledamo te filmove i da odaberemo ono što mi kao tročlani žiri selekcione komisije prepoznajemo da je nešto što čini vrh naše kinematografije u protekloj godini“  – rekla je Ljiljana Blagojević i istakla da svako ko uradi film zaslužuje veliko priznanje -„Film je izuzetno skup proizvod ali takođe i izuzetno značajan za jedno društvo. On je kulturno blago jednog naroda. Mi smo svedoci vremena kada se filmovima mnoge stvari mogu uraditi na mnogo bolji način nego što se odrađuju nekim standardnim klasičnim sredstvima.“

Umetnička direktorka Festivala je zaključila da iako se kinematografija čini skupom, u nekom dugoročnom smislu ona nema cenu jer je identitet jednog naroda, vremena u kom je nastala.

„Ona je dokaz da smo ovde, da postojimo i da pripadamo onome što se zove civilizacija jednog savremenog sveta“ – naglasila je.

Prema rečima organizatora, s obzirom da se radi o jedinstvenom festivalu koji je posvećen glumcima, izbor filmova je upravo odraz toga, pa iako neki filmovi ne deluju dovoljno atraktivno, glumačke role u njima su bravurozne i treba da se prikažu žiriju.

Žiri Festivala 2022. radiće u sastavu  Brankica Zorić Vasović,  Petar Božović i Dušan Premović i oni će doneti odluku o 8  zvaničnih nagrada festivala među kojima su najznačajnije Gran Pri Naisa, Car Konstantin i Carica Teodora.

Ivana Petrović

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 9 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Pre 6 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
On Air!

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Za 1 minut

1944

Jamala
Joe Cocker
Za 4 minuta

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend