Kultura

Počeli Dani makedonske kulture u Nišu

Stihovi makedonskih i srpskih autora obeležili su pesničko veče održano u Narodnoj biblioteci "Stevan Sremac" i označili početak kulturne manifestacije "Dani makedonske kulture". Manifestacija se održava od 10. do 30. septembra i ima za cilj upoznavanje Nišlija sa kulturnim stavaralaštvom pripadnika makedonske nacionalne manjine.

“Ovom manifestacijom smo želeli da povežemo naša dva naroda, ali isto tako obogatimo kulturni život u Nišu”, kazao je Blage Petruševski, predsednik udruženja Makedonaca “Vardar”.

Petruševski ističe da im je želja da “Dani makedonske kulture” postanu brend Grada Niša jer je on kosmopolitski grad u kome žive pripadnici različitih kultura, jezika i nacija.

U toku manifestacije biće realizovano brojne aktivnosti, a organizatori naglašavaju da nisu zaboravili poklonike ni jedne od devet umetnosti.

Ljubitelji pisane i izgovorene reči sinoć  su imali su prilike da čuju poeziju na dva jezika: srpskom i makedonskom.

“Poezija povezuje ljude iz celog sveta. Mi pišemo da bi iskazali ono što nam leži na duši. Pesma nema granice.”, kazala je Božana Perov Trajkovska predsednica udruženja pisaca Kumanovo.

Program manifestacije se nastavlja i narednih dana, a Nišlije će već sutradan moći da isprate koncert  makedonskih narodnih igara i pesama od 18h u parku Sveti Sava.

Za poštovaoce sedme umetnosti  pripremili su projekciju filma “Godina majmuna” režisera Vladimira Blaževskog, koji će biti prikazan utorak 14. septembra od 19h u Maloj sali Niškog kulturnog centra.  Organizatori najavljuju dolazak  makedonskog režisera u Niš.

Koncert klasične muzike makedonskih autora, u izvođenju Dua “Dolčeca“, zakazan je za 16. septembar od 18h u sali Muzičke škole Niš, dok će narednog dana, 17. septembra, u Pozorištu lutaka od 18 h biti izvedena pozorišna predstava Koštana.

Ljubitelji umetnosti  moći  će da pogledaju i likovnu izložbu slikarke Stefane Jovanović, koja će biti otvorena 24. septembra u Galeriji Niškog kulturnog centra od 18h.

Manifestacija se održava osmi put zaredom, a podržači su je Ministrastvo kulture Republike Srbije, Nacionalni savet Makedonaca u Srbiji, Gradska uprava za društvene delatnosti Grada Niša, Gradska opština Medijana, Niški kulturni centar, Narodna biblioteka “Stevan Sremac”,  Muzička škola, Turistička organizacija Niša i humanitrani bend”Kolege”.

Ulaz je slobodan za sve sadržaje.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend