Kultura

Počeo prvi festival umetnosti i dečjeg stvaralaštva

Prvi festival umetnosti i dečjeg stvaralaštva NiškiD održaće se u prostorijama Dečjeg kulturnog centra od 8. do 10. okotbra. Mališane očekuje bogat kulturni sadržaj: kreativne radionice, obilazak grada, maskembal.

“Festival je raznovrastan i obuhvata sve vidove umetnosti, stvaralaštva za decu i dečjeg stvaralaštva”, kazala je Sandra Petković direktorka Dečjeg kulturnog centra i dodala da datum održavanja festivala nije odabran slučajno.

“Smestili smo ga o okviru Dečje nedelje kako bismo bar u ovoj nedelji skrenuli pažnju na dečje stvaralaštvo. Odraslima želimo da poručimo da decu treba osluškivati, jer su oni budući veliki ljudi”, kaže Petković.

Festival je otvorio Dimitrije Vidosavljević, učesnik Majske pesme koji je izveo kompoziciju “Druga klupa”. Prvog dana festivala publika je imala priliku da čuje i Mladena Marinković, polaznika sekcije gitare koji je otpevao pesmu “Mjerkam te, mjerkam”, Zdravka Čolića.

Učesnike i posetioce festivala očekuje bogat kulturni program, te će danas moći da se oprobaju u različitim aspektima stvaralaštva i pohađaju  raznovrsne radionice poput likovne, plesne,  muzičke, sportske, foto i video, strip i novinarske radionice.

Pored ovih osmišljena je posebna radionicu koja nosi naziv “Heroji”, a cilj joj je da nauči decu nenasilnoj komunikaciji.

Trećeg dana Festivala učesnici festivala obići će Tvrđavu i  upoznati se bliže sa istorijom grada. Nakon turističkog obilaska mališani će u prostorija Dečjeg kulturnog centra pred žirijem pokazati svoje umeće kojim su ovladali na radionicama, a festival se završava maskembalom.

Prvobitna ideja je bila da se festival održi u parku Čair, ali je zbog vremenskih uslova lokacija zamenjena, te će se održati u prostorijama Dečjeg kulturnog centra.

Festival NiškiD organizuje Dečji kulturni centar, a  finansira Ministarstvo kulture i informisanja.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Black And Sam Brown
Za 2 minuta

Fly Up to the Moon

Black And Sam Brown
Erasure
Za 5 minuta

Love to Hate You

Erasure
Future Islands
Za 8 minuta

For Sure

Future Islands
Laura Branigan
Za 11 minut

Self Control

Laura Branigan
Eminem
Za 16 minuta

Lose Yourself

Eminem

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend