Kultura

Počinje jubilarni 10. Međunarodni festival stripa “Nifest“

Ilustracija; Foto: Pexels/Erik Mclean
Berza stripova, izložbe ilustracija, stripske radionice, kao i ostale zanimljivosti iz sveta stripa, pripremljene su za ljubitelje devete umetnosti, kako je mnogi nazivaju. Deseti po redu Međunarodni festival stripa ''Nifest'', održaće se u Niškom kulturnom centru. Svečano otvaranje zakazano je za danas u 17:30 sati, dok će pre toga biti otvorena berza stripa koja će trajati do 21 sat, kao i Izložba ''30 godina škole stripa i ilustracije Đorđe Lobačev''. ''Nifest'' će trajati do 28. maja uz raznovrsni program.

Udruženje ljubitelja stripa “Branko Plavšić“, sa ciljem da “devetu umetnost“ pribilži mladim generacijama i da im pruži priliku da upoznaju mogućnosti i dostignuća stripa kao stvaralačke forme i veoma uticajnog medija masovne komunikacije, kako objašnjavaju organizatori,  organizovalo je Međunarodni festival stripa prvi put 2014. Godine.

Nastankom festivala, Nifest je obuhvatio važne segmente stripske kulture: edukaciju mladih putem stripskih radionica, berze stripskih izdanja i organizovanja stručnih predavanja, tribina, okruglih stolova, prezentacija, samostalnih i grupnih izložbi, pa sve do predstavljanja stripofilmova najznačajnijih domaćih i inostranih autora iz sveta stripske umetnosti.

Ideja za stripski festival rodila se kao logičan rezultat potrebe da strip, koji je u Nišu dotad bio neadekvatno tretiran i redovno skrajnut na margine kulturnih dešavanja, napokon dobije tretman kakav zaslužuje. Niš, naime, ima velike kulturne manifestacije u sferi likovnih umetnosti (slikarstva, grafike i arhitekgure), ozbiljne, duhovne i popularne muzike (festivali i praznični koncerti), igre (folklorni festivali, balovi), književnosti (kolonije, rezidencije, sajmovi, recitatorske smotre) i igranog i animiranog filma (festivali i kolonije), ali dugo nije imao manifestaciju posvećenu „devetoj umetnosti“, objasnili su organizatori.

U sklopu tribina koje se organizuju na ovom festivalu, učestvuju istaknuti stripski kritičari, teoretičari i istoričari, koji često prezentuju manje poznate detalje iz sveta stranog i domaćeg stripa, dok se u sklopu festivala i prezentuju najnovija stripska izdanja. Program festivala možete pogledati na sajtu Niškog kulturnog centra.

Anđela Jeremić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Osvajaci
Za 2 minuta

Dusa Kad Izneveri

Osvajaci
Regata
Za 6 minuta

Andrea

Regata
Patti Smith Group
Za 9 minuta

Because the Night

Patti Smith Group
Emerson, Lake & Palmer
Za 12 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
E Play
Za 17 minuta

Aut

E Play

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend