Kultura

Počinju „Dani žalfije“

Foto: Pixabay
Prikazivanjem dokumentarnog film „Jagorida“ Nebojše Ilića večeras od 20 sati u Maloj sali Niškog kuturnog centra, počeće dvodnevna manifestacija "Dani žalfije". Manifestacija se nastavlja i dan kasnije, u subotu, kada će program biti organizovan u zgradi Likovne kolonije u Sićevu.

Domaća radinost, lokalni specijaliteti, igra i pesma obeležiće tradicionalno etno manifestaciju „Dani žalfije“, a organizatori su za posetioce priredili bogat program.

„Dani žalfije su etno-kulturološka manifestacija koja želi da  afirmiše autentično narodno stvaralaštvo u najrazličitijim domenima i prezentuje najplodotvornije aspekte kulturnog amaterizma, gde je pažnja usmerena i na sve podsticajniju oblast starih zanata i istraživanje, preispitivanje i reafirmaciju autentičnih kulinarskih i gastronomskih ekstravaganci ovog dela Srbije“, navode iz Niškog kulturnog centra.

Manifestacija počinje večeras projekcijom dokumentarnog filma „Jagorida“ u Nišu i nastavlja se narednog dana u Sićevu od 11 sati. Ljubitelji pesme i igre uživaće u nastupu kudova  „Abrašević“ iz Niša i  „Šamot-a“ iz Aranđelovca, kao i kazivankju stihova  pesnikinja Minje Ilijeve i Biljane Stanojević.

Za one koji žele da saznaju više o lekovitom bilju predavanje će održati dr Jovan Ćirić, aposetioci će imati priliku da vide narodne ruktovrine, ali i probaju domaće specijalitete za koje su zaduženi Udruženje „Aktiv žena Niša“, Udruženje domaćina i domaćica Niš, Udruženje „Kruna“ Niška banja, Gljivarsko društvo Niš, Udruženje „Vilin vez“ Niš i Učenička zadruga „Nadeždine pčelice“.

Dok će gosti iz Svrljiga biće zaduženi za pripremu sada već poznatog  specijaliteta ovog kraja – Belmuž.

Inače, manifestacija „Dani žalfije“ ime je dobila po istoimenoj biljci koja raste u Sićevačkoj klisuri, te nije slučajno da se manifestacija održava baš u Sićevu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Robbie Nevil
Za 1 minut

Wot's it to Yai

Robbie Nevil
Wham
Za 4 minuta

A Ray of Sunshine

Wham
Vulfmon
Za 9 minuta

I Cant Party

Vulfmon
Upsahl
Za 12 minuta

Good Girl Era

Upsahl
Jennifer Hudson
Za 14 minuta

Respect

Jennifer Hudson

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend