Pozorište

“Balkan bordelo” najbolja predstava “Nišvil džez teatra”

Foto: J.J.
Komad "Balksan Bordelo" čuvene njujorške trupe "La mama", rađen po Eshilovoj drami "Orestija" dobio je nagradu za najbolju predstavu na Nišvil dzez teatarskom festivalu. Komad je rađen u saradnji sa “Ateljeom 212”, “Kendre Multimedijom” i “My Balkans-om”.

Žiri u sastavu  kompozitorke i violinistkinja Džoslin Puk, Nataše Gvozenović i Igora Burić odlučio da nagradu za najbolju predstavu dodeli “Balkanskom bordelu“ Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj zbog kako se navodi u saopštenju umetnici uspeli ne samo da sipričaju priču već nas duboko uvuku u svet sukoba između između roditelja i dece, muškaraca i žena, moćnih i običnih ljudi, Istoka i Zapada.

Bazirana na Eshilovoj trilogiji ꜥOrestijaꜥ, dramaturgija predstave sadrži i savremenost aktuelnog trenutka u istoriji Evrope, pogotovo Balkana, na kojem su skorašnji ratovi ostavili ozbiljne posledice. “ꜥBalkanski bordeloꜥ predstavlja izuzetan rad umetnika koji su uspeli ne samo da ispričaju priču, nego da nas uvuku duboko u svet sukoba između roditelja i dece, muškaraca i žena, moćnih i običnih ljudi, Istoka i Zapada… Svi pozorišni elementi predstave su veoma dobro izbalansirani i predvođeni briljantnim glumačkim kreacijama”, navodi se u obrazloženju žirija.

Pored nagrade za najbolju predstavu, dodelje su još dve. Za najbolju upotrebu muzike nagrađena je predstava “Crnila remiks” Jordana Simonova, koju izvodi MKC Skoplje, a žiri seodlučio i za specijalno pominjanjeza predstavu “Scooootch!“ Ameli Poirije (Les Nouveax Ballets du Nord – Pas de Calais Lille, Francuska) za veštu i razigranu upotrebu muzike i oblikovanje zvuka koji je na organski način ukomponovan u izvedbu.

Podsetimo, publika je u okviru tetarskog festivala imala priliku da pogleda osam predstava a ovogodišnji slogan je “Čežnja za utopijom”

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 23 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 20 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 17 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 12 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend