Pozorište

Deobe na Sterijinom pozorju

Foto: Narodno pozorište
Na ovogodišnjem Sterijinom pozorju koje se održava u Novom Sadu u čast književnika Jovana Sterije Popovića učestvovaće i predstavnici niškog Narodnog pozorišta sa predstavom Deobe.

Na Sterijinom pozorju ove subote biće izvedena predstava ,,Deobe“ Dobrice Ćosića u takmičarskom delu programa 66. Festivala Sterijinog pozorja u Novom Sadu 19. juna u 21č na sceni ,,Pera Dobrinović“ u Srpskom Narodnom pozorištu.

Dramatizaciju potpisuje Spasoje Ž. Milovanović, a režiju Jug Radivojević. Ova koprodukcija Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Priština sa privremenim sedištem u Gračanici i Narodnog pozorišta Niš će se takmičiti sa još devet predstava koje je odabrao selektor dr Milivoje Mlađenović.

Podsetimo, Narodno pozorište Niš je 2013. nastupilo na ovom  najprestižnijem pozorišnom festivaly u zemlji sa predstavom ,,Konstantin“ Dejana Stojiljkovića, takođe u režiji Juga Radivojevića, koja je nagrađena za scenografsko i kostimografsko ostvarenje.

Uz saglasnost Kriznog štaba Republike Srbije za suzbijanje zarazne bolesti kovid-19, Sterijino pozorje povećalo je kapacitet gledališta za predstojeći 66. festival, koji se održava od 18. do 26. juna u Novom Sadu. U skladu s tim, u prodaju je pušten još jedan kontigent ulaznica za sve predstave, osim za „Veliku depresiju“, „Kus petlić“, „Radio Šabac“ i „Šindlerov lift“.

Sterijino pozorje je osnovano kao stalni festival nacionalne drame i pozorišta takmičarskog karaktera,  1956. godine, u okviru obeležavanja 150-godišnjice rođenja i 100-godišnjice smrti velikog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića.

U definisanju programa i statusa Sterijinog pozorja učestvovale su najistaknutije ličnosti tadašnjeg društva, kulture i umetnosti. U prvom Odboru Sterijinog pozorja (Gradsko veće Novog Sada, 29. mart 1956) bili su, među ostalima, Josip Vidmar (predsednik), Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Branko Gavela, Velibor Gligorić, Dimitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov, Miloš Hadžić…

Cilj programa je da se kroz stalni festival nacionalne drame unapredi pozorišna umetnost i stimuliše razvoj dramske književnosti.

Program se može pratiti i preko Fejsbuk stranice.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Kovacs
Za 2 minuta

Love Parasite

Kovacs
Hyyts
Za 5 minuta

Blue & White

Hyyts
Undercover
Za 9 minuta

Na Na Na

Undercover
B.T. Express
Za 12 minuta

Have Some Fun

B.T. Express
Amy Winehouse
Za 16 minuta

Rehab-Live

Amy Winehouse

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend