Pozorište

Dve nagrade na Festivalu „Mali Joakim“ za predstavu „Pop Ćira i pop Spira“

Foto: Pozorište lutaka
Predstava niškog Pozorišta lutaka "Pop Ćira i pop Spira" osvojila je dve nagrade na 15. Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije "Mali Joakim" u Leskovcu. Jelena Paligorić Sinkević dobila je specijalnu nagradu za režiju, a Sofija Ristić za glumu. Nagrade će im biti uručene večeras od 18 sati na sceni leskovačkog teatra.

Stručni žiri u sastavu David Alić, reditelj, Čedomir Štajn, glumac i Snežana Udicki glumica odlučivao je o najboljima na Festivalu među kojima su bili i niški lutkari.

Specijalnu nagradu je žiri dodelio Jeleni Paligorić Sinkević za, kako se navodi, preciznu i analitičnu dramatizaciju romana „Pop Ćira i pop Spira“ Stevana Sremca, koja uspešno deci približava jednu od naših najpoznatijih lektira. Glumačka nagrada je otišla u ruke Sofije Ristić za promišljeno, svedeno i krajnje nepretenciozno glumačko razumevanje i tumačenje lika dobroćudne Juce.

„Ovo delo koje je doživelo mnoge adaptacije za pozorište, kao i za male i velike ekrane, sada se obraća mladima. Ima li šta važnije od približavanja klasike novim generacijama? Čuvanjem jezika i Sremčevog književnog nasleđa kroz ovaj pozorišni poduhvat, direktno učestvujemo u obrazovanju onih koji tek dolaze“, navodi se u opisu predstave.

Predstavu „Pop Ćira i pop Spira“ režirao je Predrag Štrbac, a uloge tumače: Dejan Gocić, Toma Bibić, Biljana Radenković, Nataša Ristić, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević, Sofija Ristić (k.g.), Teodora Stojković (k.g.) i Danilo Milenković (k.g.).

Predstava je premijerno izvedena 25. marta ove godine na sceni Pozorišta lutaka.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Maitre Gims
Za 1 minut

Est-Ce Que Tu M'aimes

Maitre Gims
Maxi Priest
Za 5 minuta

Close to You

Maxi Priest
Ultravox
Za 9 minuta

Dancing With Tears in My Eyes

Ultravox
David Austin
Za 13 minuta

Turn to Gold

David Austin
Hurts
Za 16 minuta

Wonderful Life

Hurts

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend