Pozorište

Gospođica Julija priča o klasnim razlikama i velikim snovima

Predstava "Gospođica Julija" rađena po tekstu Avgusta Strindberga otvara brojna suštinska pitanja koja se, nakon što se zavesa spusti, svode na jedno - ko smo mi ustvari. Radnja drame događa se na Ivanjsku noć, što opet nije slučajno, jer baš te noći koja ima primese magije padaju maske, a junaci priče ostaju ogoljeni i tako otkriveni, duboko ranjivi posežu za onim istinskim - snovima koji ih vode kroz noć koja naizgled nema kraja, obećanjima i varljivom srećnom kraju. I baš te noći , tog jedinog puta kada su junaci iskreni jedni prema drugima događa se preokret u njihovim životima, jer kada nakon te noći ponovo obuku odelo spoznaće da nisu isti.

Delo reditelja Harisa Pašovića iz beogradskog “Madlenianuma” izvedeno na ovogodišnjem festivalu drame balkanskog prostora “Teatar na raskršću”,  priča je o ljubavi klasnim podelama, potrazi za boljim životom ali i velikim snovima. Nije slučajno što junaci ove priče Julija i Žan, naizgled različiti, dele svoje snove u retko intimnom trenutku, u kome se publici može učiniti da možda postoji srećan kraj, baš na Ivanjsku noć.

U toj magijom obojenoj noći, junaci Srinbergove drame posežu za svojim snovima i otkrivaju se jedno drugom.”To je možda i jedan jedini trenutak u kome su oni iskreni jedno prema drugom, kroz snove jer obično se dešava da kada sa nekim podeliš snove to bude intimno, nije to tek tako. I to je istovremeno momenat gde se oni razilaze”, ističe Strahinja Blažić, koji igra Žana.

S jedne strane je Žan koji sanja da otvori hotel na obali jezera Komo i sam postane gazda, i Julija, gazdarica koja želi samo jedno – da je neko voli dele svoje snove u nadi da će ih ono drugo prepoznati. Međutim, želja da zamene uloge i žive nekim drugačijim životom, naspram očekivanja društva, ličnim težnjama i snovima suprotsavlja se mogućoj sreći junaka ove drame. “Samodesktruktivni su, a kada su zajedno njihov odnos je patološki. Oni ne razumeju jedno drugo, iz tog nerazumevanja nastaje sukob, iz sukoba raste svađa, a iz svađe desksturkcija”, kaže Blažić.

Međusobno, nerazumevanje junaka zasnovano na klasnim razlikama, koje, čini se ne mogu pomiriti, počiva na dubokoj težnji da se bude svoj u svetu nametnuh vrednosti. Stoga je rečenica koju Žan izgovara u trenutku najvećeg besa, ali i samospoznaje ja nisam grana da se povijam, duboko lična, suštinski iskrena ali isto tako i surova, jer sve nas tera na razmišljanje o tome ko smo bili pre nego smo se odrekli snova? Zato je smatra mladi glumac i poruka ove predstave da “treba ići za sobom, pa čak i onda kada smo u manjini, jer to je pojam slobode”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 52 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 49 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 45 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 41 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend