Pozorište

Izložbom plakata i premijerom “Hasanaginice” Narodno pozorište obeležava 135. godina postojanja

Foto: Narodno pozorište Niš
Povodom obeležavanja jubileja 135 godina postojanja Narodnog pozorišta Niš, večeras će premijerno biti izvedena predstava "Hasanaginica" i otvorena izložba pozorišnih plakata "Prvih 35 za 135". Otvaranje izložbe je zakazano u 19č. dok predstava počinje u 20č.

Predstava je rađena po drami Ljubomira Simovića, a u režiji Isidore Goncić. Polazna tačka ovog komada je narodna balada Hasanaginica po kojoj je drama i napisana davne 1973. godine, a sada i uobličena u pozorišni komad dva pozorišta: niškog i leskovačkog.

“Dugačak je bio naš put ka Hasanaginici, njenom unutrašnjem biću, ali i uzajamnim odnosima i nemogućnostima uspostavljanja iskrenosti, istine, ravnopravnosti, pravde i otvorenosti. Dugačak, uzburkan, izazovan, ali lep. Jer na kraju tog puta stoji ljubav. Čvrsto i nepokolebljivo. Put tokom koga su se spojili prostor i vreme, izbrisale razlike i stvorilo shvatanje da je ljudska priroda ista, da okolnosti ne mogu da unište čovečnost.I da smo svi mi Hasanaginice”,  napisala je rediteljka o predstavi.

Glumci svedoče da je rad na predstavi bio uzbudljiv i pun izazova. Mina Cocić koja tumači glavnu ulogu kaže da je ono što se događa u predstavi prisutno i u današnejm društvu, te da se svaka žena može pronaći u liku Hasanaginice bez obzira na vreme u kome je ova balada, izvorno nastala.

“Obzirom da je cela autorska ekipa ženska mi smo se primarno bavili sudbinom žene koja se prilično razlikuje od motiva u baladi. Čini mi se da je tema i dalje aktuelna i da položaj žene u društvu, u porodici, o ženi kao pojedincu bez slobodne volje i kao objektu kojim neko drugi uprvalja može i danas da se priča”, kaže glumica.

Uloge tumače: Dragan Boža Marjanović (Hasanaga), Mina Cocić (Hasanaginica), Ivana Nedović (Majka Hasanagina),Filip Radivojević (Beg Pintorović), Suzana Grujić (Majka Pintorovića),  Predrag Smiljković (Efendija Jusuf), Dragiša Veljković (Ahmed), Ivan Janković (Asker Suljo), Nikola Šćepanović (Asker Huso) i Filip Nedeljković (Musa).

Prva repriza predstave je zakazana za subotu 12. mart od 20h, a cena karte je 800 dinara. Karte se mogu kupit na blagajni pozorišta od 10 do 20h.

Podsetimo, Narodno porozište je povodom jubileja odlikovano Sretenjskim ordenom prvog stepena.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 36 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 33 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 29 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 25 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend