Pozorište

Izvođenjem predstave “Kornjača i zec” Pozorište lutaka proslavlja 64. rođendan, male gledaoce očekuju pokloni

Foto: Pozorište lutaka
U okviru poslave 64. rođendana Pozorišta lutaka mali gledaoci će od 18 sati imati priliku da pogledaju predstavu "Kornjača i zec“. Nakon izvođenja predstave, publiku očekuju pokloni, druženje i fotografisanje sa glumcima.

Predstavu je režirao David Alić, a uloge tumače: Toma Bibić i Dejan Gocić. Ovaj komad namenjne malim gledaocima je zasnovan na poznatoj priči i večnom rivalstvu između kornjače i zeca, a za cilj ima da decu nauči da je prijateljstvo vrednije odbilo kakvog nadmetanja.

“Sem i Džim su poslednji predstavnici svojih porodica u hiljadugodišnjoj raspravi o tome ko je brži, zečevi ili kornjače. Obojica tako nadmeni i ponositi, nalaze se jednog dana  na proplanku šume kako bi jednom za svagda trkanjem rešili ko je brži. Kada se trka, u kojoj obojica pobeđuju, završi, shvataju sav besmisao njihove rasprave i uviđaju da su prijateljstvo i sloga mnogo bitniji od ikakve trke”, navodi se u opisu predstave.

Nakon izvođenja ovog pozorišnog komada, male gledaoce očekuju iznenađenja: pokloni, baloni i druženje sa junacima predstave.

Istorija lutkarstva u Nišu počinje 1951, kada je izvođenjem komada “Drug za druga” Božane Begović, u režiji Vere Amar, počeo rad Marionetske sekcije Pionirskog doma “Stanko Paunović”.

Posle sedam godina amaterskog rada, 28 premijernih predstava i stotine repriza, 23. juna 1958, doneta je odluke o prerastanju u profesionalnu ustanovu – Dečje pozorište, sa lutkarskom i živom scenom, kojim je rukovodio Jordan Paunović, nastavnik muzičkog vaspitanja.

U prostorijama Doma omladine “Josip Kolumbo” izvedene su prve profesionalne predstave sa glumcima – profesionalcima: “Zlatni petlić”, Marije Kulundžić u režiji Ivana Šnauca prva je profesionalna marionetska predstava izvedena u Nišu, dok je prva premijera na takozvanoj živoj sceni bila “Čipolinove avanture” Đanija Radrija, u režiji Dušana Rodića.

Dečje pozorište 1962. godine prerasta u Pozorište lutaka i iste godine sa predstavom “So vrednija od zlata” Bedriha Svatona, u režiji Jordana Paunovića, nastupa na prvim Susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Dve godine kasnije, domaćin je srpskim lutkarima u Nišu, u novim prostorijama u centru grada. Prvi put je pozorište dobilo sopstvenu salu sa 150 sedišta, pozornicom, dobrim svetlosnim uređajima, malom rotacijom.  Namensku zgradu dobija 1977. godine i u njoj ostaje do danas.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend