Pozorište

Komad “Oslobođenje Skoplja” otvorio “Teatar na raskršću”, od večeras počinje takmičarski deo festivala

Foto: Ksenija Stamenković
Predstava Dušana Jovanovića "Oslobođenje Skoplja”, rađena u režiji Gorčina Stojanovića, u koprodukciji niškog i leskovačkog Narodnog pozorišta otvorila je treći Festival drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću". Takmičarki deo festivala u okviru kog će publika moći da pogleda još šest predstava iz regiona, počinje večeras.
Foto: Ksenija Stamenković

Univerzalna priča o ratu ispričana iz ugla šestogodišnjeg dečaka Zorana publiku nije ostavila raznodušnom, te su oni koji su je sinoć pogledali prvi, a neki i drugi pa čak i treći put iz pozorišne sale izašli noseći se mišlju da smo mi ti koji oblikujemo istoriju. Vodeći se ovom mišlju, ljubitelji pozorišne umetnosti će i narednih dana pomno pratiti dešavanja na “daskama koje život znače” jer su predstave koje su ove godine prošle selekciju birane na osnovu toga što su važne za sredinu iz koje dolaze.

Spasoje Ž. Milovanović upravnik Narodnog pozorišta ističe da svaka od predstava ima za cilj da odgovori na sva aktuelna pitanja u svakoj o država koje festival okuplja ali i pokušaj da se prepozna zajednički imenilac. S tim u vezi Narodno pozorište u Nišu  će u narednih nedelju dana biti balkanski kulturni prostor na čijioj sceni će se naći i glumci iz Hrvatske, Rumunije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske.

Da bi se misija Pozorišta nastavila i u narednim godinama, gradonačelnica Dragana Sotirovski je najavila veća ulaganja u Festival. “Istrajni smo u tome da ovaj festival proglasimo festivalom koji je od značaja za naš grad i već negde krajem ove godine kada budemo usvajali budžet za 2023. godinu to ćemo i planirati, tako da od naredne godine festival ne treba da brine za finansijsku podršku, koja će biti još bolja nego ove godine”, poručila je Sotirovski.

Publika će večeras moći da pogleda predstavu  “Hrvatski put ka sreći” kojom počinje takmičarski deo, a kompletan program možete pogledati ovde. 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 43 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 35 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend