Pozorište

Maja Gojković najavila početak radova na izgradnji Male scene u aprilu

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković posetila je Narodno pozorište u Nišu i najavila početak radova na izgradnji Male scene koji bi trebalo da počnu u aprilu. Dogradnja Male scene će omogućiti izvođenje novih pozorišnih formi, a najavljena je i rekonstrukcija Velike scene na kojoj se odigravaju predstave.

Mala scena je prema ranijim planovima trebalo da se izgradi  iza zgrade pozorišta, tj. postojeća zgrada je trebalo  da bude “produžena” ka parkingu, a imala bi i veliki stakleni zid preko kog bi publika mogla da vidi šta se unutra dešava. Predviđeno je da ima 200 kvadratnih metara i više od stotinu mesta za gledaoce.

Iako je nakon sastanka u Ministarstvu kulture bilo najava da će izgradnja Male scene početi na jesen pošle godine, to se nije dogodilo, a resorno zadužna ministarka Maja Gojković je objasnila da su cene građevinskim materijala drastično porasle te je za nastavak projekta bilo neophodno zatražiti odobrenje Razvojne banke Saveta Evrope od koje je i uzet kredit za izvođenje radova.

“Juče sam dobila dobre vesti jer je završena javna nabavka, a cene građevinskih materijala su izuzetno porasle pa smo o tome morali da o tome obavestimo banku Saveta Evrope da nam daju dozvolu da se pređe u drugu fazu odnosno da kancelarija za Javna ulaganja krene u pregovore sa firmom koja je prošla na javnoj nabavci”, ističe Gojković.

Dodaje da su dobili smo zeleno svetlo i uveravanja od strane Kancelarije za Javna ulaganja da će u toku aprila moći da se krene sa radovima na dogradnji Male scene.

Spasoje Ž. Milovanović, upravnik Pozorišta ističe da će mala scena pružiti mogućnost za izvođenje novih pozorišnih formi i pre svega pružiti priliku mladim umetnicima da se izraze.

Pored dogradnje Male scene u planu je rekonstukcija Velike scene na kojoj se izvode predstave.

Podsetimo, dogradnja Narodnog pozorišta najavljena je pre par godina. Radovi su procenjeni na 44 miliona dinara, a izgradnju je trebalo zajednički da finansiraju Grad i država. Međutim, radovi nikada nisu započeti.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 25 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 22 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 18 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 14 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend