Ekologija Pozorište

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obeležiće izvođenje ambijentalne predstave „Kiseonik“

Plakat Foto: organizatori
U četvrtak 25. novembra u 12h parku Čair biće izvedena ambijentalna predstava “O2 (Kiseonik)".  Koncept i režiju predstave potpisuje Dragana Jovanović, glumica niškog teatra koja istovremeno tumači jednu od uloga, dok je druga poverena Tatjani Nikolić iz Centra za devojke.

Ideja za predstavu „O2 (Кiseonik)“ nastala je kao odgovor na trenutnu situaciju pandemije koronavirusa , zagađenosti vazduha i položaja žene u ovim okolnostima.

Naziv „O2“ predstavlja nasušnu potrebu za kiseonikom, za opstankom i slobodom. „Predstava  se sastojati iz šest slika, u kojima govorimo o ženi, njenom društvenom položaju, njenim potrebama, nasilju, zdravlju, potrebom za slobodom i brigom za očuvanje planete“, navode organizatori.

Objašnjavaju da su za mesto izvođena odabrali park Čair jer su u toku izvođenja predstave želeli da posade  i dva drveta kao jasan i trajan znak brige o planeti nasuprot sveprisutnoj devastaciji.

Kako navode u saopštenju, predstava se igra na otvorenom kako bi slučajni prolazanik postao gledalac i naveo na razmišljanje o ovoj važnoj temi. Istovremeno, društveno odgovorna, kakva i jeste ova predstava, otvara važna pitanja i brine i očivanju zdravlja publike u vremenu pandemije.

„U toku predstave sadimo dva drveta kao trajni znak života, opstanka i potrebe za kiseonikom, odnosno života uopšte. Želele smo da iza umetničkog dela ostane neki trajni artefakt“, kaže Dragana Jovanović, glumica.

Predstava se izvodi u okviru kampanje 16 dana aktivizma koja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.

„Kiseonik“ zajednički izvode Centar za devojke i Savez niških glumaca, dok je  Sekretarijat za kulturu i informisanje Grada Niša pomogao u realizaciji iste.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Cornelius Brothers & Sister Rose
Za 0 minuta

Too Late to Turn Back Now

Cornelius Brothers & Sister Rose
Zoster
Za 3 minuta

Covjek Zvani Cinjenica

Zoster
London Grammar
Za 7 minuta

How Does it Feel

London Grammar
Laurel
Za 10 minuta

Scream Drive Faster

Laurel
Lily Allen
Za 14 minuta

Fuck You

Lily Allen

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend