Pozorište

Na Svetski dan pozorišta premijera predstave “Gde smo ono stali”

Foto: J.J.
Povodom Svetskog dana pozorišta na sceni niškog teatra biće premijerno izvedena predstva "Gde smo ono stali“. Predstava će imati dve premijere u subotu 27. i nedelju 28. marta. Obe premijere počinju u 18h

Komad je rađen po autorskom tekstu Marjana Todorovića, člana ansambla niškog teatra. Tekst je nastao 2011. godine, a prema rečima autora aktuelan je i danas. Reditelj, Nenad Todorović je o komadu kazao sledeće: ,,interakcija teksta i nas koji ga tumačimo, na neki način i kritikujemo, pregovaramo i komuniciramo s njim je oslikava ono što naše društvo jeste. A to je, tragikomična farsa sa elementima melodrame.”

Uloge tumače: Aleksandar Marinković, Jasminka Hodžić, Maja Banković, Katarina Mitić, Zorica Damjanović, Miroljub Nedović, Stefan Mladenović, Natalija Jović i Marko Radojević. Tekst je 2018. bio uvršten među pet najoriginajlnijih tekstova ,,Sterijinog pozorja” 2018. u Novom Sadu.

Svetski dan pozorišta 27. mart, ustanovljen je 1961. godine od strane Međunarodnog pozorišnog instituta. Ovaj dan se širom sveta obeležava različitim dešavanjima. Ono što ih povezuje u jednu snažnu celinu jeste tradicionalna poruka, koju specijalno za ovu priliku sastavlja svetski priznata pozorišna ličnost.

Cilj je da se kroz subjektivni doživljaj pozorišne umetnosti podigne svest pojedinca o ulozi i značaju pozorišta u savremenom društvu. Ove godine ta čast je pripala glumici Helen Miren. Ona je kazala da se pandemija odrazila i na pozorišnu umetnost, ali je ona i pored svih nedaća istrajala.

,,Prelepa pozorišna kultura živeće sve dok nas bude ovde. Kreativni poriv pisaca, dizajnera, plesača, pevača, glumaca, muzičara, reditelja, nikada neće biti ugušen i u vrlo bliskoj budućnosti će ponovo procvetati novom energijom i novim razumevanjem sveta koji svi delimo”, poručila je Miren.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 55 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 52 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 48 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 44 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend