Pozorište

Nikoli Zavišiću nagrada za najbolju režiju za predstavu “Čudo Svetog Georgija”

Foto: Arhiva, City Smart
Nagrada za najbolju režiju na ambijentalnom pozorišnom festivalu "Novi Tvrđava tetar" u Čortanovcima pripala je Nikoli Zavišiću za predstavu "Čudo Svetog Georgija", rađenu u koprodukciji Narodnog pozorišta Niš, teatra "Ivan Radoev" iz Plevena i teatra Joan Slaviči iz Arada.

Žiri festivala u sastavu: Ivana Đurić Paunović, Jovana Balašević i Laslo Blašković doneo je odluku da nagrada za najbolju režiju pripadne Nikoli Zavišiću za predstavu ,”Čudo Svetog Georgija”, koprodukcija Narodnog pozorišta Niš, teatra “Ivan Radoev” iz Plevena i teatra Joan Slaviči iz Arada.

“Zavišić je, između ostalog, jasno i čitko progovorio upravo o vezama i saglasjima bliskih a tako dalekih balkanskih naroda, koji se ogledaju u Čudu Svetog Georgija zanemelog pred aždajom stvarnosti koju bismo u ovom slučaju najpreciznije moglo nazvati kertesovskim lapsusom – besudbinstvo”, navodi se u odluci žirija.

Podsetimo, predstava “Čudo Svetog Georgija” rađena je po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog. Predstava je premijeru imala krajem juna prošle godine u Bugraskoj, a nišku premijeru na drugom festivalu  balkanskog kulturnog prostora  “Tetar na raskršću”. Predstava je izvedena i u Rumuniji, a publika  komad može da pogleda u okviru redovnog repertoara ovih triju pozorišta.

Inače, deveti ambijentalni pozorišni festival “Novi Tvrđava teatar” održan je od 1. do 7. septembra u Čortanovcima pod sloganom “Čuda se događaju, ali ih treba prepoznati”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 4 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 1 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 57 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 53 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend