Pozorište

Niška premijera dokumentarne predstave o Mileni Pavlović Barili u NKC-u

Izložba posvećena Mileni Pavlović Barili Foto: City Smart, arhiva
Dokumentarna predstava o životu i delu slikarke i poetese Milene Pavlović Barili biće izvedena u ponedeljak 23. maja od 20 sati u Velikoj sali Niškog kulturnog centra. Karte po ceni od 500 dinara mogu se kupiti u knjižari Indigo u Obrenovićevoj ulici.

Publika će imati priliku da upozna svestranu umetnicu čije stvaralaštvo je obeležilo kulturnu istoriju 20. veka i bliže upozna sve strane njene ličnosti od prkosne slikarke koja po stilu i tehnici izlazi izvan okvira i zakoračuje u neko novo vreme, do poetese koja stihovima otvara kapije nekih romantičnih svetova.

Predstava “San o Mileni“, navodi se u saopštenju, nastala je iz višemesečnog dokumentarnog pozorišnog istraživanja biografije slikarke u kontekstu socijalnog političkog koncepta međuratnog perioda dvadesetog veka u kom je živela, te pozorišnog istraživanja jezika i forme predstave u kontekstu lične likovne estetike Milene Pavlović Barili.

Dramaturšku matricu predstave čine pisma, kritike, dnevničke beleške, analitički tekstovi, poezija Milene Pavlović Barilli, te poetski zapisi Jelene Bogavac i Miodraga Kovačevića po biografskoj dokumentarnoj građi porodica Pavlović Barilli.

Pokretač i producent je Tijana Višković, profesionalna glumica i predsednica Udruženja umetnika “Artista“, dok režiju i dramaturgiju potpisuje Jelena Bogavac, renomirana dramska umetnica. Miodrag Kovačević je stručni saradnik, istraživač, kompozitor i izvođač pesama na poeziju Milene Barili.

U predstavi igraju Tijana Višković, Jovan Zdravković, Marko Panajotović, Aleksandra Veljković i Miodrag Kovačević. Kostime je osmislio Aleksandar Kovačević, a dizajn zvuka i video- rad Igor Marković.

Predstava je premijerno izvedena decembra meseca 2018. godine u Mileninom rodnom Požarevcu.

Milena Pavlović Barili rođena je 5. novembra 1909. godine u Požarevcu, stavarala je između dva rata i pored toga što je prerano preminula u svojoj 36. godini 1945. godine u Njujorku, brojnim dotadašnjim delima dala je istaknuti doprinos evropskoj umetnosti.

Podsetimo, niška publika je prošle godine imala prilike da se bliže upozna sa stvaralaštvom ove umetnice na izložbi u Galeriji Sinagoga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 43 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 46 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 50 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 54 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 58 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend