Pozorište

Niške glumice osvojile nagrade na 51. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Foto: Davorin Dinić
Na Pedeset prvim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, Pozorište lutaka Niš nastupalo je sa predstavom „Snežna kraljica”, koja je osvojila dva značajna priznanja. Nagrada stručnog žirija za glumačko ostvarenje pripala je Svetlani Mihaljović, a nagradu za najbolju animaciju „Janko Vrbnjak“, Mariji Cvetković.

Nagrada stručnog žirija za glumačko ostvarenje dodeljena je glumici Svetlani Mihajlović, dok je glumica Marija Cvetković nosilac nagrade za najbolju animaciju „Janko Vrbnjak“ koju dodeljuje Malo pozorište „Duško Radović”, saopštili su iz Pozorišta lutaka Niš.

Stručni žiri činili su Jovan Caran, glumac, reditelj i kretaor lutaka, Alek Rodić glumac, reditelj i kompozitor i Ana Kovjanova, scenograf, kostimograf i kretaor lutaka.

Foto: Pozorište lutaka Niš

Predstavu “Snežna kraljica” režirao je Zoran Lozančić, koji je radio i scenografiju i izbor muzike. Asistent režije bila je Jelena Ćorćević, idejne skice potpisuje Erika Janović, kreaciju i izradu lutaka Dušan Stanković i Dragana Đurić, kompjutersku animaciju i program Aleksandar Dević, a plakat i fotografije Davorin Dinić. Glumački ansabl čine: Aleksandra Pavlović, Jelena Đorđević, Svetlana Mihajlović, Tatjana Milenković, Slobodan Miljković, Uroš Milojević i Mladen Milojković.

Predstava je rađena po istoimenoj bajci Hansa Kristijana Andrsena. “Devojčica Gerda kreće na nepredvidivo putovanje, puno opasnosti da bi pronašla svog prijatelja Kaja koga je otela i začarala zlaSnežna kraljica. Na tom putovanju sreće nepokornu reku, luckastu Cvećarku, opasne, pomalo smešne razbojnike, irvasa Strelu, ruže koje pevaju, šašavog Gavrana i Garvranicu, Kralja, Princezu i Princa iz Smešnog kraljevstva, Laponku sa Severnog pola i na kraju se sukobljava sa Snežnom kraljicom. Ljubav i iskreno prijateljstvo su ono što pobeđuje zle sile, smiruje mora i oluje, donosi mir i radost”, navodi se u opisu predstave.

Festival je zbog nepovoljne epidemiološke situcije imao onjaln izdanje. Na Jutjub kanalu festivala emitovano je osam predstava u takmičarskom delu programa, dok je predstava „Carev zatočnik“ Pozorišta za decu Kragujevac, domaćina festivala emitovana u revijalnom delu programa, u čast nagrađenih.

Gran pri festivala pripao je Pozorištu za decu Kragujevac za predstavu “Bambi”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ana Popovic
Za 2 minuta

Can't You See What You're Doing to Me

Ana Popovic
Ray Charles
Za 6 minuta

I Can't Stop Loving You

Ray Charles
Smokie
Za 10 minuta

Needles And Pins (1976)

Smokie
Jp Cooper
Za 13 minuta

Little Bit of Love

Jp Cooper
Rare Earth
Za 16 minuta

Nice to Be With You

Rare Earth

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend