Pozorište

Niški lutkari učestvuju na 52. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Fotografije: Ivan Nikolić
Ansambl Pozorišta lutaka Niš sa predstavom "Princeza na zrnu graška“ učestvuje na Pedest drugim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije, koji se ove godine održavaju u Novom Sadu. Predstava niškog pozorišta je na programu u sredu 3. novembra u 18h na sceni Pozorišta mladih.

“Princeza na zrnu graška“, bajka slavnog Andersena, govori o princu koji je želeo da se oženi pravom princezom.Priča je jednostavna, iako nastala pre skoro dva veka, deca je vole jer nema “strašnih” likova, opasnih zveri, veštica… Za razliku od originalne bajke, dramaturg uvodi još dva lika – jedan je miš, a drugi grašak”, navodi se u opisu predstave.

Predstava je namenjena deci starijoj od tri godine, a iz Pozorišta ističu da je mališanima i zanimljiva i zbog savremene i simbolične scenografije, originalne muzike, ali i zanimljivih lutaka i jedinog “živog” lika na sceni – dvorske lude.

Režiju potpisuje Davor Dragojević, a uloge tumače: Biljana Radenković, Dejan Gocić, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević i Nataša Ristić. Predstava je premijerno izvedena maja ove godine i ovo će biti njeno prvo festivalsko izvođenje.

U periodu od 2. do 6. novembra festivalska publika će moći da pogleda predstave sedam profesionalnih pozorišta lutaka iz Srbije.

Na programu su “Bela Griva“ Pozorišta lutaka “Pinokio“ iz Beograda, “Vetar“ Pozorišta za decu Kragujevac, “Princeza na zrnu graška“ Pozorišta lutaka Niš, Pipi Duga Čarapa“ i “Teatru s ljubavlju“ Dečijeg pozorišta Subotica, “San letnje noći“ Malog pozorišta “Duško Radović“ iz Beograda, “Pepeljuga“ Narodnog pozorišta “Toša Jovanović“ iz Zrenjanina i “Potraga za plavim zecom“ Pozorišta mladih iz Novog Sada.

Na svečanom zatvaranju, van konkurencije biće izvedena predstava “Vuk sa mirisom bobica“, Dječjeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke. Festival se ove godine održava pod sloganom “Na krilima publike”, 52. put za redom.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 2 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 55 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend