Pozorište

Nušićev “Pokojnik” premijerno na sceni Narodnog pozorišta

Foto: Narodno pozorište Niš
U sredu 3. novembra sa počekom u 20h na sceni Narodnog pozorišta biće premijerno izvedena predstava "Pokojnik" rađena po istoimenom delu Branislava Nušića, a u režiji Željka Đukića. Na predstavu je moguće ući samo uz potvrdu o vakcinaciji, negativan PCR ili brzi antigenski test.

Željko Đukić reditelj kaže da je Nušić aktuealan i danas te je jednom pozorišnom igrom želeo da pokaže i prikaže sistem onakvim kakvim ga je pisac video pre toliko vremena, a koji i dalje radi kao savremena mašina.

“Ono što sam našao kod Nušića su neka vrlo konkretna i prava pitanja. Zašto mi i dalje pristajemo na laž? Zašto i dalje pristajemo na kompromise koji su bolni i koji nam i dalje ugrožavaju život i koji produžavaju agoniju celog društva. Nušić nije davao odgovore kako izaći iz tog kalambura, ali je pitanjima stavio na znanje da je na nama da pokušamo na damo odgovor na njih”, kaže Đukić.

Glumci koji su radili na ovoj predstavi ističu da im je donela puno izazova, pre svega zbog jednog novog, a opet tako poznatog čitanja najpoznatijeg srpskog komediografa.

“Nušić nas stalno čačka i stalno nam šalje iste poruke, kaže Aleksandar Krstić, glumac i dodaje da je nama da ih pročitamo i odgonetnemo šta je to pisac nama želeo da kaže, a mi još uvek nismo shvatili, te ponavljamo iste greške.

Pokojnik je jedna od najznačajnijih Nušićevih satiričnih komedija, u kojoj je razobličena čvrsta veza između kapitala i vlasti. Prikazana je realistična slika porekla krupnog kapitala, vatrometnog karijerizma i upitnih vrednosti nekih doktorskih titula.

U tragičnoj kapitulaciji opljačkanog intelektualca izrečena je surova istina o mnogim autoritetima kako ondašnjeg tako sadašnjeg društva, zasnovanim na pljački, obmani, otimačini i krivokletstvu.

U predstavi igraju Aleksandar Krstić, Miroslav Jović, Aleksandar Mihailović, Stefan Mladenović, Miloš Cvetković, Danilo Petrović, Maja Vukojević Cvetković, Sanja Krstović, Jasminka Hodžić, Katarina Arsić, Katarina Mitić Pavlović.

Karte se mogu kupiti na blagajni pozorišta radnim danima od 10h do 20h po ceni od 600 dinara.

Prva repriza je zakazana za četvrtak 4. novembar u 20h.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 2 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend