Pozorište

Opera “Karmen” u izvođenju niških umetnika premijerno na sceni Narodnog pozorišta

Na sceni Narodnog pozorišta u utorak 14. juna od 20 sati biće premijerno izvedena opera "Karmen", Žorža Bizea. Dirigent opere je Dejan Savić, a reditelj Ivan Vuković. Cena karte je 800 dinara.

Opera Žorža Bizea bazirana je na noveli koju je napisao, pod istim naslovom, Prosper Merime i sastoji se od četiri čina. Naslovna uloga Karmen u niškom sastavu pripala je Aleksadri Ristić, koja otkriva da je rad na operi bio zahtevan, ali i vrlo izazovan:”Sama ta presija da se opera toliko izvodi već stotinama godina i vi sad treba nešto novo da date toj Karmen je za mene bio veliki izazov”.

Objašnjava da se za ulogu pripremala dugo, jer je kako kaže zahtevna kako karakterno tako i fizički. “Mesecima sam se pripremala za ulogu i pre nego sam ušla u lik. Uloga je jako zahteva, nema trenutka predaha, a sve je do poslednje kapi krvi”, ističe sagovornica.

Saša Arsenkov koji tumači glavni muški lik ističe da je uloga Don Hosea bila izovna i drugačija: “Ovo je jedan  iskorak u našoj glumačkoj i operskoj karijeri i nadam se da će Karmen pobrati dobre kritike”.

Uloge tumače, Aleksandra Ristić (Karmen), Katarina S. Ivanković/ Miona Vukadinović (mikaela devojska sa sela) Lazar Lazarević/Emil Verzio (Morales, narednik straže), Jelena Jovanović/Ema Ćoćić (Fraskita, drugarica Karmen) Milica Rakić/Nena Đurić (Mercedes, drugarica Karmen) Saša Arsenkov/Damjan Mišić (Don Hose, narednik) Nikola Mikić/Marko Milisavljević (Eskamiljo, toreador), Marko Milisavljević/ Emil Verzio (Zuniga, kapetan)Lazar Lazarević (Dankairo, krijumčar) Nikola Stamenković/Damjan Mišić (Remendado, krijumčar).

Opera će premijerno biti izvedena 14. juna, a publika će imati ptilike da je pogleda u još dva terina 17. juna u Pozorištu i 27. juna pod otvorenim nebom Letnje pozornice. Delo je nastalo kao zajednički  projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti  i Narodnog pozorišta Niš. Pokrovitelj je grad Niš.

Cena karte je 800 dinara i može se kupiti na blagani pozorišta svakog radnog dana od 10 do 20 sati.

Podsećamo, opera Karmen je premijerno ozvedena 1875. godine , ali tadašnja publika nije prepoznala značaj dela.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 36 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend