Pozorište

Opera “Karmen” zatvara pozorišnu sezonu

Foto: J.J.
Za kraj pozorišne sezone, niška publika moći će da pogleda operu "Karmen" Žorža Bizea, pod dirigentskom palicom Dejana Savića, u režiji Ivana Vukovića, na Letnjoj pozornici u Tvrđavi 27. juna od 20:30 sati. Cena ulaznice je 600 dinara.

Pored dirigenta Dejana Savića, u drugoj podeli diriguje Dijana Cvetković, a ostatak autorske ekipe čine i saradnik dirigenta Zoran Andrić; koncert-majstori Sanja Jović i Stanislava Alađozovski; korepetitori Mina Krasić i Anita Zdravković; dirigent hora Ivana Mirović.

U podeli 27. juna igraju: Aleksandra Ristić Saša Arsenkov, Marko Milisavljević, Katarina Simonović Ivanković, Lazar Lazarevi, Jelena Jovanović, Nena Đurić ,Emil Verzio, Lazar Lazarević, Nikola Stamenković,  Maestrini – Hor Fakulteta umetnosti u Nišu.

Opera Karmen predstavlja zajednički projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti u Nišu i Narodnog pozorišta Niš. Pokrovitelj je grad Niš. “Karmen” je premijerno izvedena 14. juna na sceni Narodnog pozorišta ,a publika je imala priliku da je vidi još jednom 17. juna.

Cena ulaznice za posldnje izvođenje u sezoni iznosi 600 dinara, odnosno 400 sa popustom za studentne, đake i penzionere. Karte se kupuju na blagajni pozorišta, a radno vreme blagajne ove nedenje je od 15h do 20h.

Najpoznatije Bizeovo delo opera “Karmen” nastala je 1875. godine, prema istoimenom komadu Prospera Merimea. Premijera ove opere bila je potpuni neuspeh. Nenaviknuta na ovakav sadržaj i na neobičnu orkestraciju, publika se u početku dosađivala, a kasnije čak i zviždala i glasno negodovala, a dobila je i loše kritike, koje su se pojavile u štampi narednog dana.

Operu su, međutim, pohvalili pravi poznavaoci muzike – Debisi, Sen- Sans, Čajkovski i Brams, koji je odgledao operu dvadeset puta i tvrdio da je to najbolja opera ikad napisana. Karmen je kasnije zaista i postigla nezapamćen uspeh i postala najpoznatija opera ikada, ali Bize to nije doživeo.

Napor koji je uložio u nastanak i pripremu opere, kao i velikorazočaranje zbog njene propasti na premijeri, bili su preveliki udarac za njega. Umro je 3. juna 1875. godine, u 36. godini, od srčanog udara, samo par meseci posle tragične premijere.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Za 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za 54 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Za 58 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Za 2 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
Za 6 minuta

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend