Pozorište

Opera “Služavka i gospodarica” Đovanija Batiste premijerno na pozorišnoj sceni

Foto: SKC
Komična opera "Služavka i gospodarica“, kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija, u režiji Miloša Cvetkovića, biće premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta večeras od 20 sati.

Nišlijke i Nišlije koji su ljubitelji opere imaće prilike da gledaju svetski poznatu komičnu operu “Služavka gospodarica“.

Solisti Marijana Davinić i Marko Milisavljević, uz podršku Anđele Stanković na čembalu i kamernog orkestra predvođeni dirigentom mr Ivanom Mirović, oživeće na sceni ovaj biser napolitanskog baroka, navode iz Studentskog kulturnog centra.

Scenografiju i kostime za operu radili su Dragana Breza i Dušan Stanković.

Italijanski kompozitor, violinista i orguljaš Đovani Batista Pergolezi (Giovani Battista Pergolesi) (1710-1736.) danas se smatra jednim od najranijih kompozitora komične opere (opera buffa).

Pergolezi je operu “Služavka gospodarica“ prevashodno napisao kao dvodelni intermeco vlastite opere “Nesalomivi robijaš“ (opera seria), koja je ostala u senci, dok je “Služavka gospodarica“ postala samostalna opera i stekla svetsku slavu.

Prvi put je izvedena 1733. godine u Napulju, a kada je izvedena u Parizu 1752. godine, prouzrokovala je takozvanu svađu bufonista, odnosno sukob pristalica ozbiljne francuske opere i ljubitelja nove italijanske komične opere. Libreto je napisao Đenaro Antonio Federiko.

Opera je rađena u produkciji Studentsog kulurnog centra i biće izvedena na srpskom jeziku.

Cena karte je 600 dinara i može se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta. Prva repriza je zakazana za petak 17. decembar.

Opera se održava uz poštovanje svih epidemioloških mera, a nošenje maski u zatvorenom prostoru je obavezno.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 13 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 10 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 6 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 2 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend