Pozorište

“Orač i smrt” najbolja predstava na festivalu “Teatar na raskršću”

Nagrada za najbolju predstavu, scenografiju i vizuelnu dramaturgiju na trećem festivalu balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću" pripala je komadu "Orač i smrt" Narodnog pozorišta u Jašiju (Rumunija). Nagrada za najboljeg glumca festivala otišla je u ruke Kalinu Kirilu koji tumači naslovnu ulogu u istoimenoj predstavi, dok je nagradu za najbolju žensku ulogu dobila Selma Alispahić za ulogu u komadu "Anđeo uništenja".

Predstava “Orač i Smrt”  Johanesa fon Tepla, u režiji Silvia Purkaretea izdvojila se među šest predstava u takmičarskom programu festivala. “Disput između Orača i Smrti, na prvi pogledu ,,monodramskoj” formi u kamernom prostoru, je zapravo pravipo zorišni spektakl, koji unutar beskonačno bogatog znakovnog sistema i perfektnosti svih scenskih elemenata predstavlja vizuelni pozorišni esej o čoveku i smrti, kao apsolut svih istina”, navodi se u obrazloženju žirija.

Glumac Kalin Kiril koji tumači naslovnu ulogu u ovom komadu osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu, dok su  Dragoš Buhađiar i Andrej Kozlak dobili su nagradu za scenografsko ostvarenje i vizuelnu dramaturgiju. Amsabl predstave nije bio u prilici da primi nagradu u Nišu, ali su umesto toga poslali pismo zahvalnosti.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Branislavu Mićunoviću za predstavu Dramskog teatra Skoplje “My name is Goran Stefanovski”. “Prihvatajući se nimalo lakog materijala sastavljenog od kompilacija dela Gorana Stefanovskog, reditelj se hrabro hvatao u koštac sa svim dramaturškim i scenskim izazovima i na sebi svojstven način u originalnom rediteljskom rukopisu, ideju borbe čoveka na ovim prostorima i njegovog bega od istih, dosledno sprovodi uz pomoć izvanrednih scenskih i glumačkih rešenja”, navodi žiri.

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala  je Selmi Alispahić za, kako navodi žiri, precizno i dosledno predstavljanje publici ideju spisateljice i rediteljke u predstavi “Anđeo uništenja” Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Andra Verebaš, Blanka Horvat, Dina Dedović i Timea iz predstave “Vitezovi lake male”, subotičkog teatra podelile su nagradu za najbolju mladu glumicu, dok su Boris Kučov, David Buboš i Gabor Mesaroš iz itoimenog komada osvojili nagradu za najbolju mušku ulogu.

Pomenuta pozorišta “Deže Kostolanji” iz Subotice je dobila i specijalno nagradu za koncept, ali i mnoge druge segmente. Tako je Marina Sremac dobila nagradu za najbolje kostimografsko ostvarenje, Arpad Serda za scensku muziku, a Timei Filep je pripala nagrada za najbolji scenski pokret.

Predstava u čast nagrađenih Foto: J.J.

Kada je reč o nagradama Okruglog stola kritike i novinarskog žirija, oni nisu bili usaglašeni sa stručnim žirijem, te je po mišljenju kritičara predstava koja se izdvojila “My name is Goran Stefanosvki”, a novinara “Vitezovi lake male.”

U čast nagrađenih izvedena je predstava Dubravke Ugrešić “U raljama života”, u režiji Andreja Nosova, Beogradskog dramskog pozorišta i BeoArta.

Podsetimo, treći “Teatar na raskršću” je počeo 5. septembra, a posetioci su imali priliku da pogledaju predstave iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Severne Makedonije, Bugarske i Rumunije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 14 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 11 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 7 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 3 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend