Pozorište

„Pop Ćira i pop Spira“ u martu na sceni Pozorišta lutaka

Foto: Pozorište lutaka Niš
Na repertoaru Pozorišta lutaka u martu će se naći predstava "Pop Ćira i pop Spira", rađena po istoimenom romanu Stevana Sremca.

Najmlađa publika će imati priliku da predstavu u dramatizaciji Jelene Paligorić Sinkević premijerno pogleda u drugoj polovini marta, saopštavaju iz Lutkarskog pozorišta u Nišu.

U predstavi igraju: Toma Bibić, Dejan Gocić, Biljana Radenković, Nataša Ristić, Mirjana Đorđević, Davorin Dinić i troje mladih glumaca, inače studenata IV godine glume Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci: Sofija Ristić, Teodora Stojković i Danilo Milenković.

Scenu i kostim radiće Marija Timotijević, a kompozitor je Alek Rodić.

„Pop Ćira i pop Spira“  roman je  Stevana Sremca i ujedno njegovo najpopularnije delo. Tematski je vezan za vojvođansku sredinu iz koje potiče i sam Sremac.  U osnovi dela je anegdota o svađi i tuči dvojice popova, koju je piscu ispričao njegov ujak Jovan Đorđević. Anegdota vodi poreklo iz Bačke, a ima više verzija.

Istorija književnosti svedoči da je samom romanu prethodio Sremčev šaljivi spev, koji je autor ostavio u rukopisu, „Bal u Elemiru“. Prva, kraća verzija romana, delimično sačuvana objavljena je 1894. godine, u listu „Budućnost“, a druga, verzija kakvu poznajemo iz 1898. godine , najpre u nastavcima u časopisu „Brankovo kolo“, a potom i kao zasebna knjiga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 7 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
On Air!

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Za 0 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Za 3 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
Za 6 minuta

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend