Podcast Pozorište

Pozorišni komad “Čudo Svetog Georgija” ruši granice i ujedinjuje Balkan

Pozorišni festival Teatar na raskršću počinje 7. i trajaće do 14. septembra. Festival otvara predstava Čudo Svetog Georgija rađena po tekstu Rusomira Bogdanovskog, u režiji Nikole Zavišića, specifična po tome što u njoj igraju glumci iz tri balkanska teatra. Tip povodom u studiji City Smart radija ugostili smo Draganu Jovanović, glumicu Narodnog pozorišta u Nišu, koja tumači jedan od likova u ovoj predstavi.

powered by Sounder

Nišlije će imati prilike da pogledaju predstavu dan pre zvaničnog otvaranja Festivala 6. septembra od 19:30h kada je zakana predpremijera, kao i na dan svečanog otvaranja “Teatra na raskršću” 7. septembra u istom terminu.

Predstava je posebna po tome što spaja tri teatra: Dramsko-lutkarski teatar “Ivan Radoev“ iz Plevena (Bugarska), Tetar ,”Joan Slaviči“ iz Arada (Rumunija) i Narodno pozorište Niš (Srbija).

Gošća nam je otkrila da je bilo izazovno raditi na njoj, jer svaki od tri teatra ima svoje specifičnosti. Glumica zagonetno ističe da je predstava drugačija od svega na šta je publika do sada navikla, ali obećava da ih neće ostaviti ravnodušnom.

“Predstava iako se zove Čudo Svetog Đorđa i možda asocira na neki religiozni pravoslavni komad, u biti to nije. Naprotiv, u režiji Nikole Zavišića to je jedan montipajtonovski, skoro tripozni pozorišni čin”, kaže sagovornica i dodaje da komad preispituje granice morala.

Jovanovićeva objašnjava da publika zapravo prati san jednog mladića koji se susreće sa raznim preprekama i likovima koji obitavaju u Gornjem i Donjem svetu i na tom putu samospoznaje on odrasta i shvata da je ljubav ključ i rešenje svega.

Ovaj pozorišni komad imao je dve premijere u Plevenu u Bugarskoj, a reakcije publike bile su različite.

“Na prvoj premijeri je publika bila tradicionalnije pozorišno orijentisana, te je čak bilo i izlaženja, što je nama sasvim u redu”, kaže glumica i dodaje da je druge večeri profil publike bio drugačiji, te su i reakcije bile takve.

U predstavi igraju: Asen Dankov, Entoni Penev, Borisa Sarafova i Nadja Keranova(Dramsko-lutkarski teatar “Ivan Radoev“, Bugarska); Dragiša Veljković, Dragana Jovanović i Marko Pavlovski (Narodno pozorište Niš, Srbija); Marina Pali i Stefan Dogaru(Teatar ,”Joan Slaviči“, Rumunija); kao i specijalni gost projekta Dejan Lilić, prvak Dramskog teatra Skoplje (Severna Makedonija).

Nakon bugarske i srpske, u planu je i premijera u Rumunijii, a predstava će se naći na redovnom repetroaru sva tri pozorišta.

Na festivalu će biti prikazano 8 predstava od kojih 6 u takmičarskom delu programa. Cena kompleta karata iznosi 2.800 dinara, pojedinačne karte za predstavu koštaju 600 dinara. Sve predstave počinju u 19.30h.

Uz kartu je neophodno pliložiti dokaz o vakcinaciji, preležanom virusu ili negativan PCR ili antigenski test. Testiranje će biti omogućeno i pre samog ulaza na Festival po ceni od 700 dinara.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 10 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 7 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 59 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend