Pozorište

Pozorišni komad “Heroj nacije” posvećen Dragoslavu Saviću Safi

Foto: J.J.
U četvrtak 13. maja na sceni Narodnog pozorišta biće premijerno izvedena predstava "Heroj nacije", rađena po tekstu Ivana Lalića, a u režiji Spasoja Ž. Milovanovića. Premijera je zakazana za 19:30h, a predstava je posvećena Dragoslavu Saviću Savi.

“Ono što me je od početka fasciniralo u ovom komadu je poigravanje sa stvarnošću. Poigravanje sa umetničkom i izvan umetničkom stvarnosti i načinom na koji oblikuju jedna drugu, kao i način na koji se čovek snalazi u svemu tome. Posebno me je interesovalo na koji način publlika reaguje, na koji način odgovara na pitanja koja se postavljaju u predstavi, kazao je komadu Spasoje Ž. Milovanović , režiser predstave i upravnik Narodnog pozorišta Niš. Dodaje da je predstavu režirao čak tri puta u različitim vremenskim intervalima i da je svaki put otkrivao nešto novo.

Milovanović ističe da je ovaj komad posvećen Dragoslavu Saviću Safi, glumcu niškog teatra koji je nedavno preminuo, a koji je trebalo da igra u predstavi.”Predstava je posvećana  našem na žalost preminulom kolegi, velikom glumcu i velikom čoveku. Čoveku i glumcu koji je ostavio neizbrisiv trag u Narodnom pozorištu Niš i pozorištima Srbije”, kazao je on.

Glumci napominju da im Safin odlazak teško pao, ali da su iz ljubavi prema njemu nastavili rad na predstavi jer bi on to želeo. Zbog toga prvi bis, ali i celu predstavu posvećuju njemu.

“Ova predstava je u svojoj biti komedija, a mislim da nam je ona više nego potrebna danas, jer živimo u turobnim vremenima.  Kada dođete u pozorište i smejete se sat i po vremena vi zaboravite na sve svoje brige i to je terapija koju retko koja farmaceutska industrija može da vam prepiše, kazao je glumac, Dragan Boža Marjanović.

Snežana Petrović u predstavi tumači lik Desanke, žene vaspitane u tradiconalnom duhu. Ona je privržena porodici i sve bi dala za nju. Međutim u vremenu gde tradicionalne vrednosti nisu na ceni i gde se teži modernom, a porodične vrednosti ruše, njen lik, kako kaže postaje žrtva savremenog rijalitija na koji liči naš život. Zbog toga je kaže Petrovićeva predstava  smešna na drugi pogled.

U predstavi igraju Dragan Boža Marjanović, Snežana Petrović, Uroš Milojević, Jovana Golubović i Dragiša Veljković.

Karte se mogu kupiti na blagajni Narodnog pozorišta po ceni od 600 dinara. Prva repriza predstave “Heroj nacije” zakazana je za 14. maj.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Emeli Sande
Za 4 minuta

Shine

Emeli Sande
King Gizzard & the Lizard Wizard
Za 7 minuta

Interior People

King Gizzard & the Lizard Wizard
Honne
Za 11 minut

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne
Her
Za 14 minuta

Fight For You

Her
Robert Palmer
Za 19 minuta

Get it on

Robert Palmer

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend