Pozorište

„Prasetina na 178 načina“ premijerno pred niškom publikom

Premijera predstave "Prasetina na 178 načina" Aleksandre Jovanović, u režiji Sonje Petrović, biće izvedena na sceni Narodnog pozorišta u utorak 30. januara sa početkom u 20č. Cena ulaznice je 800 dinara.

Predstava „Prasetina na 178“ načina otvara temu nasilja, ali isto tako društvenog odgovora na nasilje. Zbog toga je i sam proces rada na predstavi bio dosta izazovan kako za rediteljku, tako i za same glumce, jer Aleksandra Jovanović bira da ovu temu otvori u javnom prostoru na nešto drugačiji način od onoga na koji smo navikli da se o njoj govovori.

„Najveći izazov je bio naći način, naći put kojim se priča takva priča, jer mislim da je u tome i krajnja suština naše predstave jer govori o tome koliko se naše društvo pogrešno obračunava sa nasiljem, koliko smo oguglali, koliko se čak i smejemo i ne reagujemo više na nasilne situacije. Tako da ova predstava se obračunava sa patrijarhalnim sistemom pre svega i nametnutim rodnim ulogama kako ženama tako i muškarcima i priča kako se ljudi više guraju u te konzervativne kutije rodnih uloga proizilazi i stvara rodno uslovljeno nasilje“, kazala je rediteljka Sonja Petrović.

Aleksandra Jovanović koja potpisuje dramski tekst objašnjava da naslov nije odabran slučajno, jer njegova je funkija da ukaže na ono što publiku očekuje i na šta ne smemo da zatvaramo oči. „Brojka 178 odnosi se na član krivičnog zakonika – nasilna odljuba. Osim tog nasilja, tog da kažem humora, jeste moj obračun sa nekim stvarima koje su previše gadne da bi, bar za mene, bile izrečene onakvim kakvim jesu, jer onda automatski postanu obesmišljene, statične. Jer ubacivanjem humora i prenaglašenih elemanata koje su svi dodatno nadogradili mi imamo tu jednu situaciju da se malo smejemo, a onda nam je malo muka, onda malo plačemo, pa se ponovo smejemo. Važno je da se u tim trenucima prisetio da gađenjem, gađenjem na neke situcije, ali sa otklonom, mi samo obesmišljavamo to nasilje, odnosno ne priznajemo mu postojanje“, objašnjava Jovanović.

Sam rad na predstavi bio je izazov i za glumce, koji su, kako i sami kažu tokom čitavog procesa morali da se zagledaju duboko u sebe i pronađu neke istine. „Tema je bila inspirativan zato što traženje te uloge jeste bilo zahtevno i pitanje je dokle sam ja sad u tom procesu došao. Na kraju svega toga sam shvatio da je to put kreacije, aiko je bio pun džombi“, kazao je Miloš Cvetković koji tumači naslovnu ulogu.

Njegova partnerka na sceni, Milica Filić koja u komadu tumači više slojevitih uloga kaže da su sve one bile jako izazovne. „Ja igram vipe uloga, sve su vrlo slojevite i sve treba odigrati pošteno u smisli svakoj se predati i izvuči najbolje. Izazovno je igrati jedan lik i baviti se njime na taj način, a pogotovo kada je više likova. Srećna sam što sam imala priliku da se susretnem sa svima njima i nadam se da ih nekako ukrotim, ali to će publika reći“, kaže mlada glumica.

U predstavi igraju i Danilo Petrović, Stefan Mladenović i Andrej Mitić.  Prva repriza predstave zakazana je za 1. februar.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Go West
Za 1 minut

Faithful

Go West
Fine Young Cannibals
Za 5 minuta

The Flame

Fine Young Cannibals
Teenage Mutants vs. Laura Welsh
Za 9 minuta

Falling For You

Teenage Mutants vs. Laura Welsh
Natalie Imbruglia
Za 13 minuta

Leave Me Alone

Natalie Imbruglia
St Paul And the Broken Bones
Za 17 minuta

That Glow

St Paul And the Broken Bones

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend