Pozorište

Predstava “Balkan Bordelo” zasnovana na Eshilovoj “Oresteji” večeras pred niškom publikom

Foto: Zoran Ćirić
Pozorišni komad "Balkan Bordelo" rađen u koprodukciji sa čuvenom njujorškom trupom “La Mama" biće izveden večeras od 20:30 sati na Amfiteatru na keju u okviru Nišvil dzež teatra.

Ovogodišnji Nišvil dzež tetar obeležiće komad “Balkan Bordelo” čuvenog njujorškog pozorišta “La Mama”, koja je rađena u koprodukciji sa “Ateljeom 212”, “Kendre Multimedijom” i “My Balkans-om”, a u kojoj jednu od uloga tumači i  i Svetozar Cvetković.

Cvetković navodi da je ovaj komad predstavlja neraskidivu nit koja povezuje Balkan: “Komad je  inspiracija za sve nas koji smo u njemu učestvovali i inspiracija nam je i dan danas. Složili smo da smo napravili nešto što je ne samo veza u  Balkanu, već nešto što je postalo transkontinetalna veza s jedne strane, a druge svetska jer učestvuju glumci iz raznih delova sveta”.

Balkan Bordelo je saga o balkanskoj porodici zasnovana na Eshilovoj trilogiji “Oresteja”, koja je zahvaljući autoru dobila savremeni pristup.

“Kao avatar savremenog sveta, Agamemnon se trijumfalno vraća na bijna polja, pretvorivši neprijateljski grad u pepeo. To je temelj ove predstave koja crnim humorom dotiče samo tkivo blakanskog temperamenta, prati morbiditet ljudske duše i isitiče glupost i naivnost epohe koja se gradi na temeljima nasilja, netolerancije i mržnje. Likovi se predaju sudbini i gotovo nesvesno upadaju u zamku nezadovoljstva i uništenja”, navodi se u opisu komada.

Predstava je rađena po tekstu Jetona Neziraja,dok režiju potpisuje Blerta Neziraj. U komadu igraju Svetozar Cvetković,, E,a Sdrea, George Drnace, Eugene the Poogene, valois Mickens, Mattie Barbeb-Bocckelman, Ivan Mihailović, Matt Nasser, Verona Koxta, Adrian Morina.

Iste večeri pozorišna publika će imati priliku da pogleda komad  “Obaveza” Cirk teatra iz Zagreba na sceni kod Beogradske kapije u Tvrđavi od 22 sata. Ulaz je besplatan.

Podsetimo, ovogodišnji Nišvil dzež teatar održaće se od 3. do 14. avgusta. Prateći program koji počinje 9. i traje do 11. avgusta ukljućuje veliki broj  predstava na otvorenom i performansa, a organizatori nisu zaboravili ni decu i mlade za koje je pripremljen poseban program od 11. do 14. agusta.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 2 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend