Pozorište

Predstava “Deobe” obeležava vek od rođenja Dobrice Ćosića

Foto: Srđan Doroški
Premijera predstave “Deobe”, rađene po romanu Dobrice Ćosića, u režiji Juga Radivojevića, po dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanović održaće se 09 i 10. aprila na sceni Narodnog pozorišta. Obe premijere počinju od 18h.

Jug Radivojević, reditelj ističe da je motiv deoba prisutan od antike do danas. Predstava govori o deobama i o tome koliku nesreću one donose. Mi kroz ovu predstavu želimo i apelujemo da prestanemo da se delimo”, poručuje.

“Kada se govori o Deobama kažu da je to muški roman, to je muška drama, to je muški komad. Ja sam isto tako mislila na početku dok nisam ušla vrlo duboko u ovu našu dramu. Moja, deoba, deoba Vide Babović je jedna od najstrašnijih, jer je lična”, kazala je Sonja Damjanović, glumica.

Dodaje da ovo nije baš Vida iz Ćosićevog romana. “Ovo je moja Vida, modernija, savremenija, pa i drugačija, ali negde svesna, kao što smo sve mi žene svesne, da rađa budućeg ratnika. To je vrlo surovo i strašno. Ona pokušava to da zaustavi, ali bezuspešno, zbog toga je ova drama duboka i lična”, ističe Damjanović.

Dejan Cicmilović, glumac kazao je da deobe ne donose ništa dobro. “Deobe su zlo i donose samo tragediju i one moraju da se iskorene za sva vremena. Zbog toga  je važno da to tako i shvatimo i da ih iskorenimo”, poručuje.

U predstavi igraju: Nebojša Savić (Uroš Babović, seoski gazda), Sonja Damjanović (Vida, njegova žena), Miloš Cvetković (Miloš, njihov sin), Vukašin Ranđelović / Nebojša Đorđević (Vita, njihov sluga), Milan Kovačević (Adam Katić, seoski gazda), Grigorije Jakišić (Dušan Katić, student, njegov sin), Igor Damnjanović (Ljubiša Dačić, njihov sluga), Strahinja Bojović (Doktor, građanski političar), Dejan Cicmilović (Kosta Cvetić, major), Valentin Vencel (Nemački oficir) i Bojana Milanović (Mlada). Autorsku ekipu čine i Igor Damnjanović asistent reditelja, scenski pokret, Danilo Mlađenović, asistent scenografa, i Radovan Knežević, scenski govor.

Prva repriza zakazana je za 24. april od 18h.

Predstava je premijerno bila izvedena u Novom Sadu 16.03. na sceni “Pera Dobrinović.”  Rađena je u koprodukciji  Srpskog narodnog pozorišta, Narodnog pozorišta Priština i Narodnog pozorišta Niš.  Povoda za njeno izvođeno je mnogo. Ove godine se obeležava vek od rođenja Dobrice Ćosića, ali i osamdeset godina od početka Drugog svetskog rata.

Dobrića Ćosić je dobio NIN-ovu nagradu za roman “Deobe”.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 30 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 26 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 23 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 19 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend