Pozorište

Predstava hrvatskog teatra „Pazi na prazninu“ najbolja na pozorišnom festivalu „Teatar na raskršću“

Pozorišna predstava "Pazi na prazninu" Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu proglašena je najboljom na pozorišnom festivalu "Teatar na raskršću". Predstava je rađena po tekstu i u režiji Romana Nikolića.

U takmičarskom programu festivala učestvovalo je 6 predstava, a odluke o nagradama donosio je stručni žiri festivala, žiri okruglog stola kritike i novinarski žiri.

Prema odluci stručnog žirija predstava koja se izdvojila na festivalu je „Pazi na Prazninu“ hrvatskog teatra.

Nagrada za najbolju predstavu – za misionarsku ulogu teatra u isceljenju rana izgubljenih ljudskih duša i nepovratnog otuđenja, upotpunjujući ovakav teški zadatak visokim standardima teatarskoga zanata koji je doveo u čvrstu i jedinstvenu spregu sve elemente koji čine ovu predstavu, dodeljuje se Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu za predstavu Pazi na prazninu, saopštio je stručni žiri.

Stručni žiri je radio u sastavu: Mia Begović, glumica iz Zagreba i predsednica žirija, Katarina Kocevska, glumica iz Skoplja, Bogdan Kostea, glumac i reditelj iz Arada, Branislav Mićunović, reditelj iz Podgorice, i Vlado Kerošević, glumac i profesor iz Tuzle.

Mia Begović, predsednica žirija ističe da je žiri imao težak zadatak. „Nagrade su izuzetno intimističke, autorske i gotova da svaka zaslužuje Gran pri. Osnova što se meni izuzetno svidelo je to da je manje onih glavnih tokova u kazalištima, puno je ekperimenta, što je dalo izuetne rezultate, a to se moglo videti i po reakcijama publike“.

Sem glavne nagrade, hrvatsko pozorište je dobilo još dva priznanja. Roman Nikolić je dobio nagradu za najbolju režiju, a Zdravka Ivandiji Kirigin za scenografiju i kostimografiju u predstavi „Pazi na prazninu“.

Nagrada za najbolju žensku ulogu otišla je u ruke Bojane Milanović za, kako navode, težak zadatak u tumačenju mita Dženis Džoplin u predstavi Ko je ubio Dženis Džoplin Srpskog narodnog pozorišta i OPENS-a iz Novog Sada. Sonji Isailović iz tog komada pripala je nagrada za najbolju mladu glumicu.

 

„Ova uloga je nešto sa čim ja lično sve više rastem. Svako igranje je drugačije, a uloga zahtevna“, ističe mlada glumica Sonja Isailović.

Kako nam je kazala njena Dženis je drugačija od one kakvu je poznajemo iz filmova i knjiga. „Ona je za nijansu zrelija, jer na svoj život gleda iz neke druge perspektive. Sa ove vremenske distance ima potpuno drugačiji odnos prema svom životu s jedne strane je tužna kada se seća tog vremena, a sa druge srećna jer ga je proživela“, kazala je Sonja.

Za najboljeg glumca izabran je Bojan Arsov za ulogu Sigismunda u predstavi Život je san teatra „Zong“ iz Sofije, a poneo je i nagradu za najbolji scenski pokret.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu otišla u ruke Nataše Marković

Članovi žirija Okruglog stola izabrali su slovenačku predstavu „Kons: Novo doba“ kao najbolju. Predstava je dobila i specijalnu nagradu kao visoko priznanje za neočekivane domete i definisane istraživačke težnje.

Nagrada novinarskog žirija otišla je Kruševačkom pozorištu za komad „Za sada je sve ok“ , a Ireni Popović iz tog teatra pripala je nagrada za originalnu scensku muziku.

Nagradu za epizodnu ulogu ponela je glumica Beogradskog dramskog pozorišta Nataša Marković u predstavi „Dan kada ja više nije bilo ja.“

U čast nagrađenih odigrana je predstava „Život se sa mnom mnogo poigrao“ u režiji Dina Mustafića.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Secret Service
Za 3 minuta

Flash in the Night

Secret Service
Ida Prester
Za 6 minuta

70

Ida Prester
Bebe Rexha
Za 10 minuta

Heart Wants What it Wants

Bebe Rexha
Shapeshifters feat. Joss Stone
Za 12 minuta

Bring on the Rain

Shapeshifters feat. Joss Stone
Katy Perry
Za 16 minuta

Hot N' Cold

Katy Perry

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend