Pozorište

Predstava “Piesa 27 na liverpulski način” osvojila Gran-pri na Urban festu

Foro: SKC NIš
Predstave Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju i Akademskog pozorišta SKC Niš osvojile su najveći broj nagrada na 18. Međunarodnom festivalu studentskih pozorišta "Urban fest". Nagrade su otišle u ruke talentovanim mladim glumcima i glumicama iz Srbije i Makedonije, a nagradu za najbolju predstavu odnela je "Piesa 27 na liverpulski način" Fakulteta dramskih umetnosti iz Skoplja.

Nakon pet festivalskih večeri žiri u sastavu prof. Željko Mitrović sa Fakulteta umetnosti u Banjaluci, prof. u penziji Nenad Prokić sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i glumica niškog Narodnog pozorišta Jasminka Hodžić imali su težak zadatak da izaberu najbolje glumce i glumice ovogodišnjeg “Urban festa”.

Nagradu za glavnu mušku ulogu žiri je dodelio Petru Ščepihinu, koga je publika gledala u predstavama “Kući” i “Društvo mrtvih pesnika”. U saopštenju žirija navedeno je sledeće: “Nagrada za glavnu mušku ulogu dodeljuje se Petru Ščepihinu za ulogu profesora Kitinga u predstavi Društvo mrtvih pesnika, AP SKC Niš, za plastično i svedenim elementima dočaran lik”.

Po odluci žirija nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Manueli Janićijević koja tumači lik direktorke Nolan u istoimenoj predstavi.  U emotivnom govoru povodom nagrade, ali i odlasku iz Akademskog pozorišta, jer Manuelu od oktobra očekuju novi izazovi na studijama glume, obratila se svojim kolegama i poručila im da će zauvek biti njena porodica.

“Ja samo hoću da se zahvalim mojoj ekipi iz Akademskog koja me je na ovakav način ispratila odavde. Zauvek ćete biti moja porodica”, poručila je mlada glumica i raznežila sve prisutne.

Pored nagrada za glavne uloge, u Akademsko pozorište su otišla još dva značajna priznanja. Igor Ivanovski i Anđelija Mitrović koji igraju u predstavi “Kući” pozorišta domaćina, dobili su nagrade na najbolju mušku i žensku epizodnu ulogu.

Kada je reč o priznanjima a u kategoriji studenata glume nagrada  Carica Teodora je dodeljena Ani Jovanovskoj za lik u predstavi “Piesa 27 na liverpulski način“, za izuzetno snažno dočaravanje ženske prirode u kompleksnim ljudskim odnosima. Mlada glumica nije krila radost zbog osvojenog priznanja i podelila je sa publikom da je ovo njena prva zvanična nagrada.

Nagradu Car Konstantin osvojio je njen kolega Goce Andonov koji tumači jedan od likova u istoimenoj predstavi. Međutim ovo  nisu jedine nagrade za makedonski ansablm čija je predstava proglašena najboljom na festivalu. “Grand Prix festivala se dodeljuje predstavi Piesa 27 naliverpulski način, u izvođenju FDU Skoplje, za kompletni dostignuti umetnički doživljaj, preciznu i furionu režiju, bez dramskih propusta u ujednačenom glumačkom izrazu“, naveo je žiri.

Nagrada Okruglog stola ovegodine je otišla u ruke Danila Milenkovića za monodramu “Besmrtni dečakAkademije umetnosti u Banjaluci.

Podsetimo, Međunarodni festival studentskih pozorišta koji organizuje Studentski kulturni centar održan je od 1. do 5. septembra. Pozorišna publika je tokom pet festivalskih dana imala priliku da pogleda osampredstava iz čitavog regiona.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 24 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 21 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 17 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 13 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend