Pozorište

Premijera opere “Karmen” ispraćena gromkim aplauzom i ovacijama publike

Foto: J.J.
Opera "Karmen" Žorža Bizea, u režiji Ivana Vukovića premijerno je izvedena sinoć na sceni Narodnog pozorišta na radost niške publike. Za premijeru se tražila karta više, a publika je raskošni talenat izvođača nagradila gromkim aplauzima i ovacijama mnogo pre spuštanja teške crvene zavese.

Najpoznatije Bizeovo delo oduševilo je Nišlije koje su sa pažnjom pratile događanja na sceni. I dok se klupko Karmenine sudbine odmotavalo, a scene smenjivale jedna za drugom publika je bivala sve napetija u isčekivanju onoga što sledi. Napetost dramske radnje muzikom je dočarao orkestar kojim je dirigovao Dejan Savić.

Ipak, to gledaoce nije omelo da uživaju u pesmi i igri, te su raskošni talenat izvođača nagrađivali gromkim aplauzima često i pre nego se teška crvena zavesa spusti na scenu i označi kraj čina. Kako se činovi smenjivali a dramska radnja se bližila kulminaciji promenila  se i atmosfera u samoj sali te su prisutni na trenutak zaboravili da se nalaze u Pozorištu, već su imali utisak da su u 19. veku u Španiji.

Aleksandra Ristić koja tumači lik glavne junakinje raskošnim glasom i dobro uvežbanim plesnim pokretima dočarala je lik vrcave i razigrane Karmen koju je publika zavolela na prvi mah, praštajući joj kakkad nepomišljene i na prečac donete odluke, diveći se njenoj hrabrosti i prkosu, a pre svega želji da bude svoja i slobodna.

Narednik Don Hose koga tumači Saša Arsenkov, biva zanesen lepotom i neukrotivom prirodom glavne junakinje te zbog nje odbacuje sve ono što mu je do trenutka kada mu  je ona ušla u  život bilo važno i kreće put neizvesnoti, žudeći i sam za slobodom. Unutrašnja borba glavnog junaka drame, razapetog između moralnih obaveza i sopstvenih želja, dočarana je kroz glas i pokret.

Publika kroz četiri čina prati događaje koji su doveli do tragične sudbine glavnih junaka i kako se ovo dramsko delo bliži kraju i sama postaje oslobođena predrasuda te više ne sudi ni Karmen ni Don Hoze, dok negde u daljini i nakon što se zavese spuste još odzvanja poruka umiruće junakinje da bez slobode nema života.

Oni koji nisu bili u prilici da pogledaju operu “Karmen” to mogu da učine u nekom od narednih termina u petak 17. juna od 20 sati u Narodnom pozorištu ili u ponedeljak 27. juna od 20:30 sati na Letnjoj pozornici. Cena karte je 800 dinara i može se kupiti na blagajni pozorišta svakog radnog dana od 10 do 20 sati.

Delo je nastalo kao zajednički  projekat Niškog simfonijskog orkestra, Fakulteta umetnosti  i Narodnog pozorišta Niš. Pokrovitelj je grad Niš.

Jelena Jocić

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 51 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 47 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 44 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 40 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend