Pozorište

Premijera opere “Rastko i vuk” namenjena najmlađoj publici, večeras u Pozorištu lutaka

Opera "Rastko i vuk", namenjena najmlađima biće premijerno izvedena večeras, od 19h na sceni Pozorišta lutaka. Autor opere i režiser je Srđan Siđa Živković, a glumci su deca uzrasta od 7 do 15 godina iz Niša i Prokuplja.

Nakon nekoliko meseci pripreme, na pozorišnu scenu će stupiti najmlađi i pokazati kako izgleda opera u njihovoj interpretaciji. Dragan Marinković, organizator ističe da je posebna draž ove opere što su učesnici deca koja vokalnom interpretacijom izražavaju svoj talenat i pevačko umeće.

U ulozi glumaca našlo se tridesetdvoje dece uzrasta od 7 do 15 godina iz Niša i Prokuplja, a zanimljivo je da najmlađa učesnica za par dana puni 7 godina. Opera nije otvorena za širu publiku ovoga puta, a razlog je epidemiološka situacija.

“Nastupiće 32 učesnika, podelili smo karte roditeljima i onima koji su nas podržali u projektu. Nadamo se da ćemo uskoro izvoditi još predstava, jer su nam potrebna sredstva da ovu predstavu prikažemo na takmičenjima pozorišta za decu”, objašnjava  Marinković.

Tema opere je odrastanje i detinjstvo Rastka Nemanjića, kao i legende koje se vezuju za njega. U libretu pisanom u stihovima Rastko Nemanjić je predstavljen kao dečak koji deo detinjstva provodi pored reke Toplice gde njegov otac Veliki župan Stefan Nemanja gradi svoju prvu zadužbinu, crkvu Svetog Nikole kod Kuršumlije koja i danas postoji.

Povezujući legendu i književnost autor libreta u priču uvodi vuka koga se svi plaše a koga mali Rastko svojom smernošću i smirenošću pripitomljava i od divlje zveri preobraća u vernog pratioca i prijatelja na oduševljenje dece, Rastkovih vršnjaka sa kojima se igra na obalama reke Toplice.

Libreto u stihovima  i muzika komponovana specijalno po istom tekstu predstavljaju originalni književno muzički izraz, jedinstven  na ovim prostorima.

Operu “Rastko i vuk” su finasijski pomogli Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Niš.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 59 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 56 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 52 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 48 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend